Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tomac: În 2019, România ar trebui să insiste pentru ca Republica Moldova să semneze cererea de aderare la UE

facebook.com
Eugen Tomac

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat miercuri, la Oradea, că, în 2019, România ar trebui să insiste ca Republica Moldova să semneze cererea de aderare la Uniunea Europeană, având "o oportunitate extraordinară". 

Totodată, liderul PMP a spus că statul român nu este pregătit pentru preşedinţia Consiliului UE. 

"Pe mine mă preocupă un subiect care aproape că lipseşte din agenda publică, anume modul cum se pregăteşte România de preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este unul dintre cele mai importante evenimente de diplomaţie politică pentru statul român şi observăm că, aşa cum a eşuat lamentabil pregătirea şi implementarea unui calendar pentru marcarea Centenarului, suntem deja în luna iulie, avem mai puţin de şase luni până când România va prelua oficial preşedinţia Consiliului UE, iar sentimentul meu este că statul român nu este pregătit", a declarat, într-o conferinţă de presă, Eugen Tomac, conform agerpres.ro.

Liderul PMP a criticat guvenul actual, care "lucrează în tăcere totală", dând ca şi contraexemplu modul în care s-a pregătit Austria pentru preluarea preşedinţiei, cu un calendar pe zile şi pe ore. 

"Ori noi nu avem trasate nici obiectivele, nu ştim exact ce a reuşit să negocieze. Pentru că toată această agendă a României pe care vrea să o implementeze în cadrul preşedinţiei, într-o perioadă extrem de importantă, nu poate fi pusă pe ordinea de zi aşa cum încearcă Dragnea să facă, ba cu o ordonanţă, cu graţiere, cu amnistie. Nu, regulile în Europa sunt cu totul altele şi ele trebuie să funcţioneze predictibil. Noi ratăm o oportunitate uriaşă. Pentru că aici vreau să ajung. 2019 era un an în care România, cel puţin, putea profita de acest statut să insiste ca Republica Moldova să semneze cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ori pentru că nu există nicio viziune, nici obiective politice îndrăzneţe în capul Guvernului, ratăm o oportunitate extraordinară. Dacă aveam nişte oameni care privesc spre interesul naţional şi spre viitorul celor patru milioane de români din Republica Moldova, aveam ca obiectiv principal depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ori constatăm că nu există la guvern o asemenea preocupare şi tratează superficial acest moment unic pe care România îl va trăi de la 1 ianuarie 2019", a subliniat tomac. 

Conform acestuia, România va avea "un cuvânt greu de spus" într-o perioadă importantă pentru UE, în care se stabileşte bugetul pentru următorul ciclu bugetar al Uniunii, în care vor avea loc alegerile europarlamentare şi în care se va închide Brexitul. 

"Deci toate aceste evenimente au loc atunci când România are un cuvânt greu de spus. Mă tem că nu suntem pregătiţi pentru gestionarea acestor oportunităţi unice pe care le avem în faţa noastră. Pentru că nimeni, pur şi simplu, nu se ocupă în mod consistent de această agendă. În parlament avem o comisie specială pentru pregătirea agendei României în perioada preşedinţiei UE. Niciodată nu a fost convocată această comisie", a spus Tomac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.