Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tomislav Kovac, fostul şef al poliţiei sârbilor bosniaci, acuzat de genocid în legătură cu masacrul de la Srebrenica

ciocanel judecator

Tribunalul bosniac pentru crime de război a confirmat marţi acuzaţia de genocid formulată împotriva fostului şef al poliţiei sârbilor bosniaci din timpul războiului, în legătură cu masacrul de la Srebrenica, în care au murit aproape 8000 de bărbaţi şi băieţi musulmani şi care este considerat cea mai mare atrocitate petrecută în Europa după Al Doilea Război Mondial, transmite Reuters. Tomislav Kovac, fost ministru de interne al republicii sârbe din Bosnia şi care în prezent trăieşte în Serbia, este acuzat de participare la o "întreprindere criminală comună" cu scopul de a-i extermina pe musulmanii bosniaci din Srebrenica. Rezultatul a fost masacrarea sistematică a musulmanilor din localitatea din estul Bosniei, după ce forţele sârbe bosniace, comandate de generalul Ratko Mladic, au capturat această enclavă aflată sub protecţia ONU, în iulie 1995. Este vorba de singurul episod din războiul bosniac definit ca genocid de două instanţe ale ONU (Tribunalul Penal Internaţional pentru crime de război în fosta Iugoslavie - TPI - şi Curtea Internaţională de Justiţie), conform Agerpres.

Ratko Mladic a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru acest masacru, în noiembrie anul trecut, într-una din ultimele decizii adoptate de TPI, care şi-a încheiat activitatea. La peste 20 de ani de la încheierea războiului din Bosnia, din 1992-1995, numeroşi suspecţi de crime de război se află încă în libertate şi continuă să fie descoperite victime în gropi comune, notează Reuters.

Tomislav Kovac este bănuit de asemenea că a ascuns dovezi ale execuţiilor în masă dezgropând cadavrele victimelor din locul iniţial şi răspândindu-le în gropi nemarcate. Kovac a negat acuzaţiile care i se aduc, într-o declaraţie în instanţă prin legătură video de la Belgrad, în 2016, în procesul intentat unui grup de foşti militari sârbi acuzaţi de participare la genocidul de la Srebrenica de tribunalul bosniac pentru crime de război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.