Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toni Greblă explică situația avizelor CNSAS: 'Consiliul nu stabilește cine a fost și cine nu a fost colaborator al Securității'

Inquam Photos / George Calin
toader tudorel toni grebla

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă a afirmat luni, la sediul ÎCCJ, cu privire la avizele CNSAS în cazul unor functii publice, că CNSAS nu poate elibera adeverințe vreunei persoane că nu a fost colaborator, însă există posibilitatea de a da o declarație pe propria răspundere.

„Să lămurim un lucru. CNSAS nu stabilește cine a fost și cine nu a fost colaborator al Securității. CNSAS face niște verificări și în cazul în care are dubii sesizează instanța de judecată. Numai instanța de judecată este cea care poate să stabilească dacă o persoană a fost colaborator al Securității și din această cauză CNSAS nu poate să elibereze astăzi niciunei persoane, nici mie, nici dvs, o adeverință din care să rezulte că nu a fost colaborator. Nu ea stabilește calitatea de colaborator. Există posibilitatea de a da o declarație pe propria răspundere, declarație care este sub sancțiunea legii penale în cazul în care este neadevărată, că nu ai colaborat cu Securitatea”, a spus Toni Greblă, la sediul ÎCCJ.

Secretarul general al Guvernului a făcut precizarea fiind intrebat despre situatia Liei Olguta Vasilescu. In cazul ministrilor, legea nu prevede insa necesitatea acestui document:

"Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare".

Toni Greblă îi taie aripile lui Kovesi: Procurorii vor fi desemnați de o entitate națională să candideze pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a respins-o pe Adina Florea, propusă de ministrul Justiției Tudorel Toader la conducerea DNA, invocând faptul că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.