Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Toni Neacșu 'desființează' teza susținută de DNA privind prescripția: 'DNA recunoaște câte dosare a îngropat prin sertare'

Toni Neacsu

Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător, a analizat ultimul comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, în care instituția atrage atenția că 557 de cauze penale vor fi închise ca urmare a deciziilor privind prescripţia. „DNA ne recunoaște câte dosare au îngropat prin sertare fără să facă nimic în ele”, este concluzia trasă de Neacșu.

Vezi și: DNA: '557 de cauze penale vor fi închise ca urmare a deciziilor privind prescripţia! Prejudiciul se ridică la 1,2 miliarde de euro'

„Dosarele de competență DNA se prescriu în general dupa trecerea a 10 ani de la săvârșirea faptei. Asta inseamna fapte anterioare lui 2012.

Prin acest comunicat DNA ne recunoaste câte dosare au îngropat prin sertare fără sa facă nimic în ele.

În ce privește prejudiciile, încetarea procesului penal pentru prescripție nu influențează automat latura civilă", este mesajul transmis de Adrian Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

Conform deciziei ICCJ, ”normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal”. De asemenea, instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.

Vezi și: Prima reacție a asociaților de magistrați la decizia ÎCCJ care va elibera zeci de deținuți faimoși

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.