DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Toni Neacșu profețește un efect ascuns al abrogării recursului compensatoriu

Toni Neacsu

Avocatul Adrian Toni Neacșu atrage atenția că abrogarea „tembelă” a recursului compensatoriu este modul prin care Guvernul a dat mulțimii ce a dorit și că e posibil să urmeze un nou val de plângeri la CEDO.

Adrian Toni Neacșu a scris, sâmbătă, pe Facebook, că „demagogia și populismul transformă electoratul în biomasă”, referindu-se la abrogarea „tembelă” a recursului compensatoriu. Avocatul spune că este modul prin care Guvernul a dat populației ceea ce a dorit, însă în anul 2020 vom avea o altă formă a aceleiași legi.

„În anul electoral 2020 guvernul liberal ne va pricopsi cu un nou recurs compensatoriu, pe care de data asta îl vor vinde electoratului ca fiind providențial, și în plus cu alte măsuri privind compensarea în bani a zilelor de pușcărie în condiții mizere, retroactiv, de la 24 iulie 2012, care este data deciziei pilot a CEDO prin care s-a constatat că România nu respectă standardele minime corespunzătoare pentru deţinuţi. Ultimul proiect de acest fel, repede linșat de același electorat bine agitat de politicieni, i-a aparținut ministrului Tudorel Toader (la începutul lui 2019) și prevedea plata a câte 5 lei pentru fiecare zi de pușcărie în spații necorespunzătoare. Aceste măsuri de compensare financiară ne sunt cerute explicit de Consiliul Europei, fiind soluția aplicată de toate țările aflate în situația noastră (Italia - 8 euro/zi, Ungaria - 5 euro/zi, Bulgaria de 3 euro/zi)”, scrie Adrian Toni Neacșu.

Potrivit acestuia, în comunicarea publică de vineri a Comitetului delegațiilor miniștrilor din cadrul CE se face referire expresă la obligația României de a lua „măsuri urgente pentru instituirea unui nou sistem de căi de atac conform Convenției, cu efect retroactiv, care să acopere toate cauzele similare pendinte în fața Curții Europene și care pot fi introduse în fața Curții”.

„Altfel spus, România, cu populiștii la putere ori nu, să facă bine și să dea bani. Sutele de cauze de la CEDO privind tratamentul inuman în închisorile din România sunt suspendate pe moment, dar abrogarea recursului compensatoriu ne întoarce în epoca de piatră a respectării drepturilor omului și bănuiesc că va urma un nou val de plângeri pe același temei. Nemaiexistând nici măcar farsa unei compensări în zile toate persoanele care din 24 iulie 2012 au fost încarcerate în sistemul penitenciar românesc vor putea aglomera din nou Curtea Europeană cu solicitarea de despăgubiri”, mai scrie avocatul.

Neacșu mai spune că ministrul Predoiu a prezentat ceea ce a obținut, respectiv „un răgaz până în martie 2020”, drept o mare victorie, „probabil cam în aceleași condiții în care fosta ministră Raluca Prună recunoștea că a dus de nas CEDO și i-a mințit cu privire la ce urma să facă România”.

Citeste si: SURSE: Guvernul Orban revine la interzicerea cumulării pensiei cu salariul la stat, măsură din perioada Boc .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.