Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Top trei prostii politice auzite azi

????????????????????????????????????

Ca fiu drept, atmosfera mi s-a părut mai decentă la parlamentarele din 2016, spre deosebite de locale. Dar, după alegeri formatorii de opinie amatori și profesioniști spun prostii și ziua de azi nu a făcut excepție. Mai jos găsiți o selecție subiectivă a celor mai "bune".

1. PSD nu a câștigat. Majoritatea au stat acasă, deci au fost cumva împotriva PSD.

În primul rând că nu au stat toți acasă ci mulți sunt migranți (emigranți sau migranți interni) care poate au dorit sa voteze dar nu au putut. România ca stat se pre4face ca vrea sa sporească prezenta la vot, dar când e vorba de fapte (de exemplu drept de vot prin corespondență pentru oricine nu e în localitatea de domiciliu) brusc ne codim: La ăia e greu, ăia nu merita, ăia votează cu cine trebuie. Dar să nu deviem.

La subiect acum. Oamenii nu stau acasă pentru că sunt niște anti-pesediști ascunși. Ei stau pentru că sunt contra tuturor partidelor. Sau pentru că nu le pasă. În ambele cazuri ei deleagă decizia celor ce vin. Și, atâta vreme cât majoritatea tăcută este dispusă să accepte guvernarea minorității active politic, nu este nici o problemă.

Oricum, în mod tipic, simpatia față de partide este relativ uniform distribuită. Ceea ce auziți despre prezența la vot care "schimbă totul" se referă de obicei la mică minoritate care ezită între vot și non-vot și care s epoate întâmpla să fie de o anumită orientare politică. Ceea ce încerc să zic este că, la 100%, tot PSD ar câștiga.

2. USR a înregistrat o mare victorie, ținând cont că este înființată de trei luni.

Greșit, USR este urmașa organizatorică a USB. Poți să spui că USR a debutat la nivel național abia acum trei luni, dar nu este chiar tot aia. Mai important, nucleul lui Nicușr Dan este activ politic încă din 2012. Iar Nicușor Dan este activ pe teme civice de o grămadă de ani.

Asta înseamnă două lucruri:

  • dacă vă gândiți și voi să scoateți 9% în 3 luni, mai bine vă gândiți încă o dată
  • nu Dumnezeu a hotărât ca USR să aibă 3 luni și USR ceva mai mult ci Nicușor Dan a tergiversat formalizarea unui proiect mai vechi. Cei 9% reflectă efortul și norocul de la aceste alegeri, dar și tergiversările.

3. Eu am votat, mi-am făcut datoria

Alegerile nu se câștigă numai în campanie. Se câștigă cu luni, uneori ani înainte. De aceea, nu contează numai ce ai votat, contează și ce ai făcut înainte. Te-ai implicat civic? Politic? Ai deschis un dialog cu oameni de opinii diferite?

Dacă nu, atunci ești o parte a problemei, nu doar a soluției. Alegerile nu sunt magice. Magia nu există.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.