Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE - TOPUL celor mai bine plătiţi angajaţi ai ministerelor în anul 2018. Cine sunt bugetarii care primesc peste 10.000 de lei net pe lună

www.agerpres.ro
bani, lei, bancnote

UPDATE

"Referitor la articolul “Topul ministerelor în funcţie de salariul mediu net din 2018: Angajaţii Ministerului Afacerilor Externe vor câştiga, în medie, peste 10.000 de lei net pe lună”, publicat de Ziarul Financiar, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări, pentru corecta informare a publicului:

Datele prezentate în cadrul articolului, ca fiind salariile nete în lei ale personalului din MAE, sunt eronate.

Prin comparație cu activitatea angajaților altor ministere și instituții publice din România, activitatea salariaților Ministerului Afacerilor Externe se desfășoară, pe de o parte în țară, în Centrala MAE, iar pe de altă partea în cadru misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale din Serviciul Exterior. Conform prevederilor legale în vigoare, drepturile salariale sunt stabilite în lei în țară, și în valută în Serviciul Exterior.

În prezent, din totalul salariaților MAE, o treime își desfășoară activitatea în țară, unde salariul mediu net este de 5.490 de lei net lunar, incluzând toate sporurile prevăzute de legislația în vigoare. Datele actuale, reale, pot fi consultate pe site-ul MAE (http://www.mae.ro/node/18234 ).

Valoarea de “10.300 lei lunar net” menționată în cadrul articolului ca salariu mediu pentru anul 2018 reprezintă în fapt o valoare matematică, ipotetică pentru proiecția bugetară, prin raportarea fondului total de salarii la numărul total de personal, inclusiv salariile pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, generând astfel un salariu net fără corespondent în realitate.

Mai mult, implementarea prevederilor noii legi de salarizare, în 2018, va genera disfuncționalități majore, inclusiv diminuări salariale pentru personalul care este salarizat în lei în țară, în unele cazuri chiar și cu 25% - pentru unele funcții de conducere - și nu va ajunge în cuantum mediu net la suma de 10.300 lei, care a fost indicată în mod eronat în cadrul articolului.", potrivit unui comunicat al MAE remis ŞTIRIPESURSE.RO.

*

Topul ministerelor în funcţie de salariul mediu net din 2018: Angajaţii Ministerului Afacerilor Externe vor câştiga, în medie, peste 10.000 de lei net pe lună, scrie Ziarul Financiar.

În nouă ministere, salariul mediu depăşeşte 5.000 de lei net pe lună ♦ Cele mai mari salarii sunt în Ministerul Afacerilor Externe (cu o medie de peste 10.000 de lei net pe lună), iar cele mai mici sunt în Ministerul Culturii (2.700 de lei net pe lună) ♦ În două ministere (Justiţie şi Cercetare) salariile angajaţilor vor scădea în 2018, potrivit proiectului de buget.

Cele mai mari salarii medii din ministere sunt obţinute de angajaţii Ministerului Afacerilor Externe, unde cei peste 2.200 de angajaţi vor avea salarii medii de circa 10.300 de lei net pe lună în 2018, cu 12% mai mari decât în 2017, arată calculele ZF pe baza informaţiilor din proiectul de buget pe 2018 de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Astfel, diplomaţii, consulii, angajaţii institutelor culturale din alte ţări, precum şi funcţionarii locali care lucrează în acest minister au cele mai mari salarii medii din rândul ministerelor.

S-a declanșat SCANDALUL în Palestina: Americanii, ÎNFURIAȚI de refuzul acestora de a se întâlni cu vicepreședintele Mike Pence

Pe locul doi în topul celor mai bine plă­tiţi angajaţi din ministere sunt procurorii, a­vând în vedere că în cadrul Ministerului Pu­blic – unde lucrează peste 6.200 de angajaţi - sa­­lariul mediu va fi de aproape 8.700 de lei net pe lună în 2018. Salarii mari, de peste 8.600 de lei net pe lună, sunt bugetate şi pen­tru cei 321 de angajaţi ai Ministerului pen­tru Me­diul de Afaceri, Comerţ şi Antre­pre­no­riat.

„Salariile medii nu reflectă întotdeauna realitatea din cadrul ministerelor, îmi amin­tesc de oameni din Secretariatul General al Guvernului care se îmbulzeau să meargă să lucreze în aparatul de lucru al Ministerului Sănătăţii, pentru că ştiau că acolo se oferă cele mai mari salarii. În mi­nis­ter sunt salarii incredibile, iar cadrele me­di­ca­le sunt plătite prost. Pe de altă parte, în unele ministere, cum este cel al românilor de pretutindeni, sunt puţini salariaţi şi ma­jo­ri­tatea sunt şefi, de aceea media salariilor este mai mare“, a explicat Adrian Mo­raru,  di­rec­torul Institutului pentru Politici Publice.

ZF nu a putut face o medie a salariilor din cadrul Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, deoarece numărul de angajaţi şi bugetele de salarii sunt împărţite între administraţia centrală şi administraţiile locale.

La polul opus, cu cele mai mici salarii din ministere, sunt cei peste 430 de angajaţi din Ministerul Culturii, care vor câştiga, în medie, câte 2.700 de lei net pe lună în 2018.

Ambasadorul SUA aruncă 'argumentul suprem': Rusia ar profita de modificarea legilor justiţiei

Deşi cheltuielile cu salariile angajaţilor din ministere vor creşte semnificativ de anul viitor în majoritatea ministerelor, în proiectele de buget ale fiecărei instituţii nu este trecut numărul de salariaţi al acestora. ZF a folosit pentru calculul salariilor medii din 2017 şi din 2018 numărul de salariaţi aferent lunii iulie 2017, publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

„Este anormal ca, atunci când prezinţi bugetul, să nu specifici câţi oameni ai în organigramă, în orice buget al unei instituţii din lumea aceasta se precizează pe câţi oameni se poate baza. Nu e normal să se întâmple acest lucru, la fel cum nu e normal să fim singura ţară din UE care trimite câte o roabă de hârtie fiecărui parlamentar în fiecare an cu bugetul, în loc să îl transmitem în format electronic“, a mai spus Adrian Moraru.

În nouă ministere, salariile medii ale angajaţilor vor depăşi anul viitor valoarea de 5.000 de lei net pe lună, în timp ce în trei (Cultură, Mediu şi Muncă) salariile medii ale angajaţilor vor fi sub 3.000 de lei net pe lună.

În ceea ce priveşte ministerele care vor oferi cele mai mari creşteri salariale anul viitor, acestea sunt bugetate pentru angajaţii din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoria (Ă70% faţă de 2017), din Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (Ă53%) şi din Ministerul Comunicaţiilor şi  Societăţii Informaţionale (Ă43%). Pe de altă parte, în două ministere, cheltuielile cu salariile angajaţilor vor scădea în 2018: în Ministerul cercetării cu 36%, iar în ministerul Justiţiei cu 5%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.