Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TOPUL celor profitabile companii din România: care sunt marii jucători din piață

grafic crestere

Cele mai profitabile zece companii din România au adunat anul trecut în conturi profituri nete de peste 10,6 mld. lei, arată o analiză a Ziarului Financiar pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Citește și: Ludovic Orban recunoaște SABOTAJUL împotriva Gabrielei Firea: i-a spus tot lui Nicușor Dan/VIDEO

Topul este dominat clar de firme din energie, care reprezintă jumătate din total, cu doi jucători pe podium - OMV Petrom SA şi Hidroelectrica. Urmează mai jos alte două „perle“ ale statului, Romgaz şi Nuclearelectrica, iar clasa­men­tul se încheie cu OMV Petrom Mar­ke­ting. Astfel, pragul de intrare în acest club select este de aproape 450 mil. lei, cu patru jucători locali care au reuşit să îşi adauge în conturi anul trecut mai bine de 1 mld. lei profit net fiecare, informează Mediafax.

Ce este interesant de remarcat este că în top zece, pe lângă companiile din ener­gie îşi mai fac loc trei retaileri - Dedeman, Kaufland şi Lidl, producă­to­rul auto Dacia şi JT Internaţional, firmă ce comercializează ţigarete.

Retailerul de bricolaj Dedeman, singura companie antreprenorială din top 10, a urcat o poziţie faţă de anul trecut, direct pe podiumul celor mai profitabile firme din România în 2019 după un salt de 26,6% al câştigului net. Astfel, compania deţinută de fraţii Pavăl a reuşit să spargă trioul energetic - OMV Petrom SA, Hidroelectrica şi Romgaz. Mai mult, Dedeman este din nou cel mai profitabil jucător din retailul local, depăşind giganţi in­terna­ţio­nali precum Kaufland şi Lidl, ambele companii active în comerţul cu do­mi­nantă alimentară. Spre compa­raţie, Dedeamn activează pe piaţa de bricolaj.

Evoluţia profitabilităţii fiecărui busi­ness variază puternic, mai exact la Romgaz şi Hidroelectrica se observă o scădere de peste 20% a câştigului net în 2019 faţă de anul anterior, pe când la Nuclearelectrica plusul e de circa 30%. În total şase firme au reuşit să îşi ma­jo­reze câştigul net anul trecut, în timp ce patru au fost pe minus. Totuşi, aces­tea din urmă - OMV Petrom SA, Hidro­elec­trica, Romgaz şi Dacia - au tras to­talul în jos cu aproape 6%.

Cele zece firme analizate de ZF au un profit de aproape 11 mld. lei la afaceri de 106 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă o marjă de puţin peste 10%. Marjele variază şi ele purtenic, de la sub 3% în cazul producătorului auto Dacia sau al OMV Petrom Marketing, la peste 30% în cazul Hidroelectrica şi JT Internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.