DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Topul popularității pe Facebook a membrilor Guvernului Cioloș

140630-facebook-emotions-1749_4f881e85b96bea3a796ae8d7e0ab44c4

Facebook este rețeaua de socializare căreia, în ultimii ani, i-au aflat și exploatat utilitatea și politicienii români. De la lideri de partide la prim-ministru și președinte, cu toții folosesc platforma pentru a transmite mesaje electoratului, într-un mod mai „cald” și autentic, de multe ori, decât ar putea-o face prin utilizarea canalelor clasice de comunicare.

Dacă politicienii au înțeles utilitatea Facebook-ului, haideți să vedem dacă același lucru poate fi spus și despre tehnocrații actualului guvern, format din: Dacian Cioloș, Vasile Dîncu, Costin Borc, Lazăr Comănescu, Petre Tobă, Aura Carmen Răducu, Mihnea Moțoc, Anca Dana Dragu-Paliu, Raluca Alexandra Prună, Patriciu Achimaș Cadariu, Dan Marian Costescu, Claudia Ana Moarcăș, Achim Irimescu, Cristiana Pașca Palmer, Adrian Curaj, Victor Vlad Grigorescu, Marius Raul Bostan, Victoria Violeta Alexandru, Vlad Alexandrescu, Elisabeta Lipă, Dan Stoenescu și Ciprian Bucur.

Prim-ministrul Dacian Cioloș are o pagina de persoană publică, cu peste 42.000 de aprecieri. Încearcă să aibă activitate constantă, cu mesaje aproape zilnice. Postările sale prezintă întâlniri oficiale la care participă, dar, foarte important, și clarificări privind decizii controversate sau răspunsuri la întrebări primite direct pe pagină sau prin mesaje. O astfel de postare poate fi văzută integral aici. Anunțurile publicate de prim-ministru pe Facebook se bucură în medie de peste o mie de aprecieri și, de sute de distribuiri.

Următorul membru al Guvernului în topul popularității pe Facebook este ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu. Pagina oficială de persoană publică a acestuia numără peste 5.000 de aprecieri și postări zilnice. Acestea cuprind o trecere în revistă a întâlnirilor oficiale, informații utile care vin în spri12310573_1084437231575245_8147096102049070045_njinul românilor din afara țării, precum postarea privind modalitatea prin care românii cu domiciliul sau reședința în afara țării se pot înscrie în Registrul Electoral, dar și o înregistrare în dialectul aromân, cu urări de sărbători, sau frânturi dintr-un interviu în limba italiană. Nu în ultimul rând, prin intermediul paginii de Facebook, Dan Stoenescu face cunoscută inclusiv activitatea acestuia din timpul studenției și motivele care l-au făcut să revină în România: „Interesul pentru soarta românilor de pretutindeni a existat încă din timpul adolescenței mele și a anilor de studenție. Din acest motiv am decis să revin în România și să intru în serviciul public”. Afirmația de mai sus este însoțită de poza alăturată. Dan Stoenescu are și un profil de Facebook, care este privat.

Screenshot_3Pe locul trei în acest top se situează Adrian Curaj, ministrul Educației. Pagina de persoană publică a acestuia numără peste 3.500 de aprecieri. Postările zilnice ce cuprind întâlniri oficiale, declarații de presă precum și promovarea unor români de excepție din universul educațional și de cercetare. Aceste semnalări strâng sute de aprecieri și distribuiri. Spre exemplu, prin intermediul paginii de Facebook, Adrian Curaj le felicită pe profesoara de matematică Manuela Prajea, pentru nominalizarea la „Global Teacher Prize 2016” și pe Aurora Simionescu, românca astrofizician inclusă în „top 100 inovatori din Europa Centrală şi de Est“ în 2015. Screenshot_4

Vlad Alexandrescu, ministru al Culturii, se bucură de o pagină de

Facebook cu peste 3.000 de like-uri, având postări aproape zilnice, de asemenea apreciate și distribuite de multe persoane. Ca și în cazul miniștrilor amintiți anterior, Vlad Alexandrescu publică rezumate cu privire la întâlnirile oficiale, informații utile despre concursuri de proiecte și, chiar, își antrenează cititorii în a se implica activ în luarea deciziilor Ministerului Culturii, cum se întâmplă în postarea alăturată. De asemenea, Alexandrescu are și un profil de Facebook privat, cu postări publice sporadice prin care își îndrumă cititorii care vor detalii suplimentare să intre pe pagina oficială a acestuia.

Vasile Dîncu continuă topul miniștrilor populari pe Facebook, dar vine și cu o noutate. Este primul ministru care preferă comunicarea atât prin intermediul paginii oficiale cât și prin intermediul  contului personal. Dacă încerci să îi trimiți o cerere de prietenie, Facebook îți va transmite că această persoană a atins numărul maxim de prieteni, dar intri automat în lista celor peste 3.000 de oameni care îi urmăresc activitatea. Cu postări constante, o Screenshot_5dată la câteva zile, Vasile Dîncu distribuie știri sau interviuri susținute, făcându-și totodată reclamă și la blogul personal. Lăsându-te influențat de contul personal cu numele Vasile Sebastian Dancu, ai crede că vicepremierul nu are și o pagină oficială. Totuși, la o căutare mai atentă, poți observa că pagina există, doar că numele este scris diferit, de această dată sub forma Vasile Dîncu. Pagina oficială de persoană publică numără peste 2.900 de aprecieri, cu postări constante despre activitatea ministerului pe care îl conduce, de informare cu privire la emisiunile la care a fost sau urmează să participe, interviurile date sau proiectele care urmează să fie implementate.

După numărul de aprecieri, următorul în top este ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. PaginScreenshot_6a oficială de Facebook a acestuia, deși deschisă pe 7 ianuarie, numără aproape 2.500 de aprecieri. Fiind vorba despre o pagină nou creată, nu putem discuta despre frecvența postărilor sau despre un tipar al acestora. Cea mai importantă postare de pe pagină este din data de 12 ianuarie, când ministrul anunță care va fi cel mai important obiectiv pe care și-l propune. Achim Irimescu are și cont personal de Facebook, de asemenea creat după învestirea acestuia în funcția de ministru. Deși vorbim de doar câteva luni de activitate online, acesta a ajuns la numărul maxim de prieteni. Din nou, nu putem vorbi despre ce anume publică ministrul, contul acestuia fiind privat.

Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului și Sportului, pare a-și păstra activitatea online pe pagina de sportiv a acesteia, care numără peste 1.800 de aprecieri. Ulterior învestirii în funcție, Lipă are o singură postare, în data de 6 ianuarie, în care își motivează absența de pe Facebook „din motive bine întemeiate”.

Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, are o pagină oficială de persoană publică ce numără peste 900 de aprecieri, fără a dispune și de un profil personal de Facebook. Pagina are postări relativ zilnice, ce promovează în primul rând întâlnirile oficiale ale ministrului precum și participarea acestuia la diferite emisiuni TV.

Screenshot_7Ministrul Mediului, Apelor și Padurilor, Cristiana Pașca Palmer, este primul membru al Cabinetului Cioloș care are pagină oficială de funcționar guvernamental și nu de persoană publică. Pagina acesteia adună aproximativ 600 de aprecieri. Postările au ca scop promovarea de proiecte implementate în plan local, dar și diverse întâlniri oficiale la care participă ministrul. De asemenea, aceasta face publice și prioritățile setate pentru ministerul pe care îl conduce.

Ministrul Economiei, Costin Borc, are o pagină oficială de Facebook apreciată de aproximativ 350 de persoane. Cu o activitate redusă, constând în postări care se rezumă la prezentarea întâlnirilor și a activităților oficiale, Costin Borc nu se bucură de o atenție prea mare în online, măsurată în aprecieri și distribuiri ale postărilor. Borc are și un profil personal de Facebook, pe care activitatea este, de asemenea, redusă.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, are o pagină oficială de Facebook care adună doar 143 de aprecieri. Postările puține și rare pot explica numărul redus de aprecieri și de distribuiri a acestora. Ministrul pare să contrabalanseze situația pe contul personal, acolo unde strânge peste 3.000 de prieteni și 300 de urmăritori. Activitatea mai amplă și pe subiecte care nu se rezumă doar la prezentarea întâlnirilor oficiale,  îl fac pe acesta să strângă frecvent peste 100 de aprecieri la o postare. De asemenea, Victor Grigorescu scrie diferite notițe, fie că este vorba despre o  postare de mulțumire pentru sindicatele din energie  sau despre cartea citită într-o zi liberă.

Fără a avea o pagină oficială, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, compensează prin profilul personal. Cu doar 470 de prieteni, contul are activitate constantă, găsind distribuite în principal diverse articole de presă.

În afară de ministrul Justiției, Raluca Prună, care are totuși un profil privat de Facebook, restul miniștrilor nu dispun nici de profil și nici de pagină oficială de Facebook. Totuși, este posibil ca mai mulți dintre aceștia să urmeze exemplul ministrului Victoria Alexandru, care folosește pentru comunicarea virtuală pagina oficială a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic.

În concluzie, în urma „raziei” din online a conturilor miniștrilor putem afirma că în lipsa unei imagini publice consistente a majorității lor, numărul celor care urmăresc contul de Facebook (sau pagina) oficialilor crește direct proporțional cu activitatea virtuală pe care  o au. Astfel, cu cât un cont are postări mai dese și pe o gamă cât mai largă de subiecte, cu atât se bucură de un număr mai mare de urmăritori.

Citește și:

Infopolitic: Cine sunt politicienii care domină România în mediul online

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.