Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tot aurul descoperit în lume ar încăpea într-un cub de 23 x 23 metri

iflscience.com
aur gold

Auzind poveștile despre cea mai mare pepită de aur găsită vreodată sau despre recenta descoperire de 2,6 kilograme făcută de un vânător de aur amator din Australia, ai putea fi păcălit să crezi că am descoperit o cantitate uriașă de aur pe Pământ, scrie iflscience.com.

Ei bine, s-ar putea să vă surprindă să aflați că tot aurul descoperit până acum ar putea încăpea într-un cub mic de 23 pe 23 de metri, adică aproximativ lungimea unui teren de cricket. În ciuda dimensiunilor sale relativ mici, acest cub ar cântări de opt ori mai mult decât Statuia Libertății.

Cât de mult aur am găsit?

Cantitatea estimată de aur extrasă de-a lungul istoriei ar fi de aproximativ 187.000 de tone, cantitatea totală descoperită fiind de aproximativ 244.000 de tone. Și, datorită naturii practic indestructibile a aurului și a capacității sale de a fi reciclat, cam tot aurul este încă în circulație.

În fiecare an se extrag între 2.756 și 3.307 tone de aur, mai mult de 30 la sută din aur provenind din mina Witwatersrand Basin din Africa de Sud. În prezent, China este cel mai mare miner de aur, în timp ce cel mai mare complex minier de aur este Nevada Gold Mines al companiei Barrick Gold, care produce un volum impresionant de 99.223 de kilograme (3,5 milioane de uncii) pe an.

Cât de mult aur se află încă în subteran?

Aurul se găsește într-o abundență de 0,0013 părți pe milion în scoarța terestră. Deși acest lucru poate părea destul de rar, pentru referință, cel mai rar metal prețios se găsește la doar 0,000037 părți pe milion.

Aurul rămas în pământ este măsurat fie ca "rezerve", care sunt economice pentru a fi exploatate la prețul actual al aurului, fie ca "resurse", care necesită mai multe investigații pentru a stabili dacă sunt economice sau dacă trebuie vândute la un preț mai mare.

US Geological Survey estimează că rezervele subterane sunt de aproximativ 57.000 de tone, ceea ce înseamnă că aproximativ 20% din aurul descoperit nu a fost încă exploatat. Acest lucru ar însemna că am putea extrage toate rezervele de aur cunoscute în prezent în puțin peste 17 ani.

Dar progresele în tehnologia minieră facilitează atât descoperirea de noi rezerve, cât și exploatarea mai economică a resurselor, așa că nu este probabil să jefuim tot aurul de pe Pământ prea curând.

Companiile miniere se îndreaptă acum spre Victoria, Australia, în ceea ce ei numesc o "a doua goană după aur". Aici, acestea folosesc cunoștințe actualizate despre formarea rocilor pentru a prezice mai bine locația rezervelor de aur, iar echipamentele moderne de foraj din prezent permit un randament mai mare.

Aur în locuri greu accesibile

Există, de asemenea, o serie de rezervații de aur de care avem cunoștință pe Pământ care nu sunt exploatabile din punct de vedere economic și probabil că nu vor fi niciodată.

Zăcămintele cunoscute din Antarctica ar necesita echipamente și riscuri mari pentru a fi recuperate în climatul aspru al continentului. În mod similar, se crede că există aur pe fundul oceanelor, dar, neexistând nicio modalitate viabilă de a ajunge la el, valoarea producției nu ar justifica niciodată avansurile.

Privind mai departe, există, de asemenea, rezerve de aur pe Lună. Deși într-o zi am putea avea o bază lunară, în prezent, exploatarea aurului de pe Lună ar costa mult mai mult decât valoarea de piață.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.