Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tot ce trebuie să știi despre cazinourile online și licența ONJN

Facebook
cazinou

România este una dintre țările în care jocurile de noroc sunt legale, dar amatorii pot juca doar la agențiile de pariuri sportive sau la cazinourile licențiate. Este un mediu concurențial foarte puternic, în care operatorii se întrec în oferte promoționale pentru a atrage noi clienți. Poți consulta lista cu bonusurile disponibile pe Cazino.ro.

Licența este acordată de Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc, o autoritate înființată în anul 2013, în subordinea Guvernului. ONJN a fost instituția care a avut sarcina de a pune în aplicare legislația intrată în vigoare doi ani mai târziu, prin care a fost reglementat acest domeniu.

Praguri de impozitare și verificarea identității

Prevederile legale au introdus obligații atât pentru operatori (obținerea licenței de funcționare, acordată de ONJN), cât și pentru jucători (plata impozitului pe veniturile realizate prin pariuri și trimiterea documentelor solicitate pentru verificarea identității).

Sunt trei praguri de impozitare:

-          1% din suma câștigată din fiecare retragere de până la 66.750 RON;

-          667.5 RON plus 16% pentru ce depășește suma de 66.750 RON pentru fiecare retragere între 66.751 RON și 445.000 RON;

-          61.187.5 plus 25% pentru ce depășește suma de 445.000 RON pentru fiecare depunere de peste 445.000 RON.

Conform alineatul (5) din articolul 129, din Decizia nr. 111, din 24 februarie 2016, este obligatorie verificarea identității contului de pariuri în maxim 30 de zile de la înregistrare. În caz contrar contul va fi închis, iar banii existenți în sold vor fi virați către bugetul statului.

Condiții de licențiere

Până în 2015, românii își puteau deschide cont pe orice platformă care permitea acest lucru, operatorii neplătind nicio taxă către statul român. Din acel moment, au rămas pe piață agențiile care au îndeplinit criteriile pentru obținerea licenței Clasa I. Această licență este obținută mai întâi cu titlu temporar, pe un an, apoi definitiv (cu termen de valabilitate de 10 ani).

Pe lângă plata unor taxe importante, care face departajarea între agențiile serioase și cele care pot dispărea peste noapte, licențierea stabilește o serie de condiții care au în vedere adaptarea serviciilor la nevoile clienților din țara noastră. Cele mai importante:

1. Platforma de jocuri de noroc trebuie să fie integral în limba română. Așadar, oricine poate înțelege foarte ușor ce are de făcut pentru a-și deschide cont și pentru a juca.

2. Fiecare operator este obligat să accepte depuneri, retrageri de fonduri și pariuri în lei.

content-image

Avantajele reglementării industriei jocurilor de noroc

Avantajele introducerii acestor reguli sunt multiple. În primul rând, industria jocurilor de noroc s-a transformat într-un contribuabil important la bugetul statului român. Anual, numai din taxe și impozite se strâng peste 600 de milioane de euro. Prin introducerea reținerii la sursă a impozitului datorat de jucători, gradul de colectare a devenit 100%. Nu toți pariorii declarau acest venit atunci când erau nevoiți să meargă până la ANAF ca să completeze declarația aferentă.

În ceea ce-i privește pe jucători, drepturile lor sunt acum protejate. De exemplu, ei sunt siguri că softurile nu sunt modificate astfel încât avantajul casei să fie mai mare decât ar fi normal. Autoritățile verifică periodic respectarea corectitudinii jocurilor. În plus, un client care consideră că a fost nedreptățit de un operator poate formula plângere împotriva acestuia. Reprezentanții ONJN verifică problema și iau măsuri în care se constată că plângerea are fundament real.

În alte țări au fost cazuri în care au fost retrase licențe din cauza încălcării angajamentelor luate de operatori, iar asta aduce daune mari unei agenții de pariuri sau cazinou online. Pierderea credibilității poate duce chiar la faliment.

Un alt avantaj reiese din obligativitatea lansării platformelor în limba română. Până atunci, puteau juca doar cei care cunoșteau limba engleză. De asemenea, faptul că se pot face depuneri și retrageri în moneda națională îl scutește pe client de pierderile generate de schimbul valutar. Înainte, puteai alimenta un cont de joc dintr-un cont bancar în lei, conversia făcându-se automat. În schimb, existau situații în care nu puteai retrage euro într-un cont în lei.

Ofertă adaptată la preferințele românilor

Respectul față de jucătorii din România se traduce și prin adaptarea ofertei la preferințele lor. Operatorii de top oferă un număr mare de opțiuni de pariere pentru meciurile din Liga I, iar în ofertă sunt și eșaloanele inferioare (Liga a 2-a și Liga a 3-a). Pe platformele cazinourilor se regăsesc cele mai populare sloturi.

Potrivit legislației intrate în vigoare, nu doar operatorii de jocuri de noroc trebuie să obțină licență. Există și Licența de clasa a II-a, care se acordă furnizorilor de softuri dedicate și site-urilor care promovează industria jocurilor de noroc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.