Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tot ce trebuie să știți despre crema de protecție solară: Ce este valoarea 'SPF' și informația falsă transmisă de producători /FOTO

Doc.ro
crema plaja

Sunteți confuz de terminologia privind protecția solară? Iată tot ce trebuie să știți pentru a înțelege etichetele cremelor de protecție solară.

Protecția solară este un element esențial pentru îngrijirea pielii pe tot parcursul anului. Utilizarea regulată a cremei de protecție solară este una dintre cele mai bune modalități de a evita arsurile solare, de a reduce riscul de cancer de piele și de a preveni îmbătrânirea prematură a pielii, potrivit Skin Cancer Foundation (SCF). Cu toate acestea, cu atât de multe produse diferite disponibile pe piață, este ușor să fii confuz de terminologia de pe etichetele cremelor de protecție solară și este obișnuit să te simți nesigur cu privire la opțiunea cea mai potrivită pentru fiecare persoană, conform Livescience.

Foarte mutlte persoane se luptă să decodifice etichetele cremelor de protecție solară, potrivit unui studiu publica în revista JAMA Dermatology. Cercetătorii au intervievat 114 participanți și au constatat că doar 43% dintre ei au înțeles definiția "valorii SPF", în timp ce doar 22,8% dintre participanți au identificat corect terminologia care indica cât de bine protejează crema de protecție solară împotriva arsurilor solare.

Pentru a vă ajuta să evitați o confuzie similară, iată un ghid complet pentru a înțelege etichetele cremelor de protecție solară.

Nicio cremă de protecție solară nu este complet "rezistentă la apă"

Scufundarea în piscină sau înotul în ocean se numără printre marile bucurii ale verii. Cu toate acestea, acea apă răcoroasă spală crema de protecție solară de pe piele. Nicio cremă de protecție solară nu este complet "rezistentă la apă", iar etichetarea lor ca atare este înșelătoare, potrivit Food and Drug Administration (FDA).

În conformitate cu reglementările actuale ale FDA, produsele de protecție solară care ar fi putut fi etichetate cândva ca fiind rezistente la apă sau la transpirație sunt acum etichetate ca produse "rezistente la apă" timp de 40 sau 80 de minute, ceea ce înseamnă că rămân eficiente timp de 40 de minute sau 80 de minute atunci când o persoană înoată sau transpiră. Motivul din spatele acestei schimbări este că aceste produse protejează pielea de soare doar pentru o perioadă limitată de timp, odată ce o persoană este expusă la apă sau transpirație, a declarat pentru Live Science Dr. Adam Friedman, director de cercetare dermatologică la Montefiore Medical Center din New York.

"Alegeți o cremă de protecție solară rezistentă la apă timp de 80 de minute și reaplicați-o după ce ieșiți din piscină, din ocean sau chiar după ce vă ștergeți cu prosopul după un antrenament bun", a spus Friedman.

content-image

 

Arsurile solare reprezintă leziuni ale straturilor exterioare ale pielii cauzate de razele ultraviolete: ultraviolete A (UVA) și ultraviolete B (UVB). Acestea sunt tipuri de lumină care se încadrează între lumina vizibilă și razele X în spectrul electromagnetic, iar ambele tipuri de radiații pot fi dăunătoare.

Razele UVB pot duce la înroșirea pielii și la arsuri solare, în timp ce razele UVA pot pătrunde mai adânc în piele și pot accelera procesul de îmbătrânire a pielii. Ambele tipuri de leziuni ale pielii cresc riscul de cancer de piele. Eticheta "cu spectru larg" indică faptul că o cremă de protecție solară protejează atât de razele UVA, cât și de cele UVB, a declarat prin e-mail pentru Live Science Dr. Paul Banwell, chirurg estetician și fondator al The Melanoma and Skin Cancer Unit (MASCU) din East Grinstead, Anglia.

Ce este ”SPF” și ce importanță are

Factorul de protecție solară (SPF) arată gradul de protecție împotriva arsurilor solare oferit de un produs. Rețineți că această măsură este valabilă numai pentru razele UVB, neexistând un rating specific pentru razele UVA, potrivit FDA. (Din nou, eticheta "cu spectru larg" a unei creme de protecție solară este cea care confirmă faptul că protejează atât împotriva UVA, cât și împotriva UVB).

Valoarea SPF indică cantitatea de expunere la razele UVB necesară pentru a provoca arsuri solare atunci când se folosește o cremă de protecție solară, comparativ cu cantitatea de expunere la razele UVB necesară pentru a provoca arsuri solare fără nicio protecție a pielii.

"Deci, dacă purtați SPF 50, vă puteți aștepta să dureze de 50 de ori mai mult pentru a vă arde decât dacă nu purtați nimic. Un SPF 15 oferă protecție împotriva a 93% din razele UVB, în timp ce SPF 50 oferă o protecție de 98% din razele UVB", a declarat Banwell într-un e-mail. Cremele de protecție solară cu un indice SPF ridicat blochează ceva mai multe raze UVB decât cele cu indice scăzut, dar niciuna nu oferă o protecție de 100%, a precizat el. În plus, este important să rețineți că un SPF mai mare nu înseamnă că produsul poate fi reaplicat mai rar, a adăugat el.

În conformitate cu reglementările actuale ale FDA, produsele care au un SPF de la 2 la SPF 14 sau care nu sunt cu spectru larg trebuie să poarte o etichetă de avertizare, care să precizeze că s-a demonstrat că acestea ajută la prevenirea arsurilor solare, dar nu protejează pielea împotriva cancerului de piele sau a îmbătrânirii premature.

Pentru a obține cea mai bună protecție posibilă, "aplicați cu generozitate" o cantitate de aproximativ un pahar de protecție solară cu spectru larg pe tot corpul, acoperind toată pielea expusă; această protecție solară ar trebui să aibă un SPF de cel puțin 30-50, a recomandat Friedman. Faceți acest lucru cu aproximativ 15-20 de minute înainte de expunerea la soare și la fiecare două ore după aceea, a spus el.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.