Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tot mai aproape de energia verde nelimitată - ’Soarele artificial’ al chinezilor a atins temperatura de 100 de milioane de grade Celsius

www.libertatea.ro
explozie solară, soare

O echipă de savanţi din China de la Hefei Institutes of Physical Science a anunţat săptămâna aceasta că reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) - un „soare artificial” proiectat pentru a imita procesul Soarelui de a genera energie - a atins o nouă temperatură: 100 de milioane de grade Celsius, informează descopera.ro.

Ca o comparaţie, Soarele atinge doar 15 milioane de grade Celsius, ceea ce înseamnă că reactorul EAST a fost de şase ori mai fierbinte decât cea mai apropiată stea de noi, scrie Futurism.

Atunci când doi atomi de hidrogen intră în coliziune şi se îmbină, produc o cantitate enormă de energie. Procesul, cunoscut sub numele de fuziune nucleară, este cel care permite Soarelui să genereze lumină şi căldură. Dacă oamenii găsesc o metodă de a o controla, putem avea o sursă nelimitată de energie verde.

Reactoarele Tokamak precum EAST contribuie la acest demers. Acestea sunt dispozitive care folosesc câmpuri magnetice pentru a controla plasma într-un mod care poate susţine fuziunea nucleară, iar această plasmă a atins temperatura record la EAST.

Totuşi, aceasta este temperatura minimă pe care savanţii o consideră necesară pentru a produce o reacţie de fuziune nucleară autosustenabilă pe Terra.

Acum că „soarele artificial” al Chinei este capabil să aducă plasma la temperatura necesară, cercetătorii se pot concentra pe următorii paşi către o fuziune nucleară mai stabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.