Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tot mai multe țări, alături de ONU, cer abandonarea producerii de energie din cărbune

investenergy.ro
carbune

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi un grup de zeci de ţări au cerut marţi renunţarea cât mai rapidă la folosirea cărbunelui în producţia de electricitate, susţinând că aceasta ar fi măsura cea mai importantă pentru combaterea schimbărilor climatice şi, în plus, ea ar avea sens din punct de vedere economic, relatează agenţia EFE.

În opinia secretarului general al ONU, António Guterres, ''dacă întreprindem acţiuni imediate pentru a termina cu combustibilul fosil cel mai murdar, cel mai poluant şi tot mai costisitor în sectoarele noastre energetice, atunci vom avea o şansă de succes'', scrie agerpres.ro.

Citește și: Daniel Ghiță, atacat dur: ‘Când nu doarme, face circ! Dovada clară’

Guterres a deschis o conferinţă organizată de guvernele britanic şi canadian, care conduc o coaliţie internaţională ce pledează pentru abandonarea cărbunelui ca materie primă energetică. Printre membrii acestui grup de 36 de state se regăsesc Franţa, Germania sau Italia, nu însă şi SUA, China sau India, acestea din urmă fiind cele mai mari consumatoare de cărbune.

Mai mult, în intervenţia sa secretarul general al ONU a sugerat anularea tuturor proiectelor pentru noi termocentrale, sistarea tuturor investiţiilor pentru exploatarea cărbunelui şi reorientarea acestora către energiile regenerabile, precum şi elaborarea de măsuri de atenuare a impactului social generat de închiderea instalaţiilor care folosesc cărbune.

Citește și: Tragedie peste tragedie în România: Tată și fică, găsiți carbonizați în casa mistuită de foc. Mama fetiței a reușit să se salveze

''A fost o epocă în care cărbunele a adus electricitate ieftină pentru regiuni întregi şi locuri de muncă vitale pentru aceste comunităţi. Acele zile au trecut'', a mai spus Guterres. El a apreciat că energiile regenerabile devin în prezent tot mai accesibile şi, în majoritatea pieţelor, deja este mai ieftin să fie instalate capacităţi cu astfel de surse de energie decât noi unităţi bazate pe cărbune.

Eliminarea graduală a cărbunelui din sectorul energetic este măsura cea mai importantă care poate fi luată pentru atingerea obiectivului de limitare a creşterii temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius faţă de epoca preindustrială, a indicat de asemenea secretarul general al ONU. El consideră că este necesar ca, până în anul 2030, folosirea cărbunelui în producţia de energie electrică să fie redusă cu 80% faţă de nivelul anului 2010.

Citește și: Florin Cîțu: ‘Am spus foarte clar că nu sunt adeptul creșterii taxelor, mai ales într-o perioadă în care economia este sub potențial pentru a aduce venituri la buget’

În pofida apelurilor de acest fel, unele ţări - în special China, cel mai mare poluant al planetei - construiesc noi centrale termice alimentate cu cărbune.

Într-un raport publicat vineri, Convenţia Cadru a ONU asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC) notează că, la ora actuală, comunitatea internaţională este încă departe de ambiţia necesară abordării crizei climatice şi lumea intră în criză de timp în acţiunea de diminuare semnificativă a emisiilor poluante înainte să fie prea târziu.

Citește și: Situație dificilă pentru Călin Popescu-Tăriceanu: ÎCCJ a dat undă verde pentru începerea judecării pe fond .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.