Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toți primarii din Tulcea au ajuns la fundul sacului: 'Nu vreau să alarmăm populaţia, dar lucrurile sunt destul de grave'

ziaruldeiasi.ro
primari

Toate primăriile comunelor din judeţul Tulcea au nevoie de bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare până la sfârşitul anului, în contextul scumpirii preţurilor la energie şi combustibili, dar şi la materialele de construcţii, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, care este şi preşedintele filialei teritoriale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR).

El a menţionat că principala problemă o reprezintă plata facturilor la energia electrică şi a adăugat că toate primăriile trebuie să facă şi achiziţia de combustibili pentru ca şcolile să depăşească iarna 2022-2023.

"Toate comunele din judeţ au nevoie de bani de funcţionare până la sfârşitul anului (...) Chiar şi noi, la Primăria Jurilovca, stăm cu preavize de la o lună la alta şi reuşim să plătim ca să nu ni se oprească iluminatul public. E ceva de nedescris. (...) La cheltuielile de funcţionare intră şi asigurarea lemnelor pentru şcoli. Lucrurile sunt destul de grave. Nu vreau să alarmăm populaţia, dar situaţia trebuie să fie cunoscută", a afirmat primarul Ion.

Edilul a mai spus că în 95% din comunele din judeţ situaţia financiară este "delicată" mai ales în ceea ce priveşte investiţiile.

"Se întâmplă acest lucru nu pentru că primarii au antamat lucrări pe care nu le pot susţine bugetar, ci că au antamat proiecte care ajung la maturitate în 85% dintre cazuri şi a apărut creşterea preţurilor la materialele de construcţie. (...) Tona de asfalt era în deviz de 260 de lei, iar acum este 420 de lei, iar principalul cost în construirea unui drum este asfaltul. Imaginaţi-vă că au investit 7 milioane de lei într-un drum şi se opresc exact când trebuie să toarne covorul de asfalt. Ce se va întâmpla cu aceşti bani cheltuiţi? Într-un an sau doi ori poate chiar la o viitură mai mare se va duce pe apa sâmbetei toată cheltuiala", a explicat primarul comunei Jurilovca.

Preşedintele filialei judeţene a ACoR a adăugat că în zece din cele 46 de comune tulcene constructorii au sistat lucrările din cauză că primăriile nu şi-au putut asuma noile costuri, pe fondul lipsei fondurilor.

"Dacă nu se va găsi o soluţie, în maximum o lună, şi noi, ceilalţi primari, vom ajunge în aceeaşi situaţie", a mai estimat primarul Ion Eugen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.