Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Totul până la cele sfinte: Ambasada Ucrainei la Vatican roagă Rusia să nu bombardeze 'perla Ucrainei' - 'Facem un apel la ruşi să nu comită această crimă'

vladimir putin lumanare

Ambasada Ucrainei la Vatican a cerut marţi guvernului rus să nu bombardeze catedrala Sfânta Sofia din Kiev, ceea ce s-ar putea întâmpla în următoarele ore, potrivit informaţiilor serviciilor secrete ucrainene, relatează EFE.

"Potrivit datelor serviciilor de informaţii, ruşii pregătesc un atac aerian asupra catedralei Sfânta Sofia din Kiev, înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial", a scris Ambasada pe contul său de Twitter, asigurând că monumentul din secolul al XI-lea, este "perla Ucrainei".

Citește și: Comisia Europeană îi 'nimicește' pe oligarhii ruși: 'Le vom îngheța bunurile: iahturi sau mașini de lux'

"Facem un apel la ruşi să nu comită această crimă", a precizat legaţia diplomatică într-o cerere disperată lansată pe reţelele de socializare.

Situaţia din Kiev se complică pe măsură ce trec orele iar locuitorii capitalei se tem ca în orice moment armata rusă să lanseze un atac împotriva oraşului, al cărui laţ în jurul său se strânge tot mai mult de la începerea invaziei Rusie joia trecută.

Citește și: Rusia a tăiat accesul armatei ucrainene la Marea Azov: trupele moscovite și separatiștii din Donbas au făcut joncțiunea

La rândul său, arhiepiscopul greco-catolic al Kievului, Sviatoslav Şevciuk, a transmis un mesaj video din buncărul capitalei, difuzat de medii vaticane şi italiene, în care cere să se pună capăt acestui "război sângeros şi injust".

"Azi trăim cea de-a şasea zi de război sângeros şi injust. În ultimele momente mai ales noaptea, am fost martori la noi orori ale războiului. Am văzut cum sunt distruse şcoli, grădiniţe şi muzee, iar dimineaţă o rachetă a lovit o maternitate", a asigurat liderul religios.

Citește și: Disputa nucleară escaladează! Rușii cer returnarea armelor nucleare americane din Europa: 'Este inacceptabil pentru noi'

Leagăn al ortodoxiei slavilor estici şi celebru pentru frumuseţea bisericilor sale cu cupole aurite, oraşul Kiev, situat pe malurile fluviului Nipru în nordul ţării, are o populaţie de aproape 2,9 milioane de locuitori.

De-a lungul secolelor, capitala ucraineană, care a sărbătorit în 2001 împlinirea a 1.500 de ani de existenţă, s-a înzestrat cu veritabile perle arhitecturale, dintre care cele mai cunoscute sunt mănăstirea Lavra Percevska şi catedrala Sfânta Sofia, ambele datând din secolul al XI-lea şi înscrise pe lista patrimoniului UNESCO. În total, în Kiev se află 85 de biserici şi 17 mănăstiri, cele mai multe dintre ele fiind ortodoxe.

Înaintea ofensivei ruse, Kievul redevenise un mare oraş european, cu bulevarde comerciale animate.

Vasta Piaţă a Independenţei, denumită şi "Maidan", a devenit simbolul mişcărilor contestatare în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004, înainte de a constitui în 2014 epicentrul mitingurilor pro-europene.

Unele personalităţi locale militează pentru redenumirea capitalei prin atribuirea numelui său ucrainean Kyiv, întrucât "Kiev" este asociat cu rusificarea Ucrainei.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.