Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traficul de mărfuri în porturile maritime româneşti a crescut în primele 11 luni ale anului cu 13%, o valoare record pentru România

mediafax.ro
remorcher hercules portul constanta

Traficul de mărfuri în porturile maritime româneşti a crescut în primele 11 luni ale anului cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar specialiştii estimează că, la sfârşitul anului, acesta ar putea ajunge la 68 de milioane de tone, o valoare record pentru porturile maritime din ţara noastră, conform news.ro

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa ( CN APM) a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că traficul de mărfuri în porturile maritime româneşti se îndreaptă, în acest an, spre un nou record absolut, peste valoarea înregistrată în anul 2019, cel mai mare trafic din istoria porturilor maritime româneşti.
“Conform datelor preliminare ale CN APM SA, traficul total de mărfuri este de 62,85 milioane tone în primele 11 luni ale anului 2021, faţă de 55,40 milioane tone în aceeaşi perioadă a anului trecut, cu o creştere de 13,46%. Estimând, pe baza unei medii a traficului de mărfuri înregistrat în lunile decembrie din ultimii 5 ani, la sfârşitul anului 2021, traficul total ar putea atinge 68 milioane tone”, se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că traficul de cereale atinge 23,78 milioane tone, care raportat la cele 20 milioane de tone înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, înseamnă o creştere de aproximativ 18,9%, cel mai mare trafic de cereale din istoria Portului Constanţa.
De asemenea, din traficul total, 48,06 milioane tone reprezintă trafic maritim şi 14,78 milioane tone reprezintă traficul fluvial. Atât traficul maritim, cât şi cel fluvial au înregistrat creşteri faţă de perioada similară a anului trecut, a menţionat CN APM.
“Astfel, traficul maritim a crescut cu cca. 15,01%, adică 48,06 milioane tone faţă de 41,8 milioane tone în primele 11 luni ale anului 2020, iar cel fluvial a înregistrat o creştere cu cca. 8,7 %, însemnând 14,78 milioane tone, faţă de 13,6 milioane tone, cantitate înregistrată în perioada ianuarie-noiembrie 2020”, mai precizează comunicatul.
Totodată, s-au înregistrat creşteri la următoarele grupe de mărfuri: petrol brut, combustibili minerali solizi, produse metalice, minereuri, seminţe uleioase şi fructe oleaginoase, iar scăderi la îngrăşăminte, produse chimice şi celuloză şi deşeuri de hârtie.
“O uşoară scădere se observă şi în traficul de containere şi anume cca. 5,7 milioane tone faţă de 5,8 milioane tone înregistrate în aceeaşi perioadă  a anului trecut, aceasta însemnând un procent de -1,72%. Acelaşi lucru se reflectă şi în numărul de TEU-uri, respectiv 584.454 la sfârşitul lunii noiembrie 2021, comparativ cu 592.486 în 2020 (-1,36%)”, a mai transmis sursa citată.
Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a menţionat că deşi numărul navelor maritime care au acostat în porturile maritime româneşti este în uşoară scădere – 3.681 de nave faţă de 3.701 câte au sosit în perioada similară a anului trecut, se poate observa o tendinţă de creştere în capacitatea medie de încărcare a acestora, dacă ne raportăm la creşterea totală de mărfuri transportate.
În ceea ce priveşte numărul navelor fluviale, în primele 11 luni ale acestui an s-au înregistrat circa 9.900 de unităţi care, raportate la cele 9466 de unităţi sosite în perioada similară a anului trecut, reprezintă o creştere cu circa 4,57%, a mai afirmat CN APM Constanţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.