Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trafigura face un pariu cu petrolul din Marea Nordului după ridicarea blocajelor

OPEC
OPEC

Traderul Trafigura a profitat de moment și a ajuns în ultimele două săptămâni, la o poziție dominantă rară pe piața petrolului din Marea Nordului, în timp ce cererea de petrol a crescut, au declarat surse comerciale. O combinație de reduceri de producție la nivel mondial impuse de OPEC, prețuri pentru transport de marfă scăzute și petrol blocat în depozitele plutitoare au trimis piețele în overdrive începând de la sfârșitul lunii aprilie, deoarece cererea de combustibil era redusă din cauza blocajelor cauzate de pandemie, potrivit Reuters.

Spreadul față de etalonul Brent pentru diferitele blenduri din întreaga lume au crescut în multe cazuri peste 6 dolari pe baril, o revenire a schimburilor la niveluri care nu au fost văzute din martie înainte de perioada de blocaj maxim din aprilie. În ultimele două săptămâni, Trafigura a achiziționat 14 cargouri de petrol brut din Marea Nordului, inclusiv cinci Brent Blend, șapte Forties și câte patru Troll și Ekofisk. Încărcăturile sunt destinate livrării la Rotterdam sau pentru încărcare între sfârșitul lunii mai și 11 iunie. Trafigura a refuzat să comenteze.

Citește și: Semnal grav al unui fost șef SIE: Anumiți lideri politici s-au folosit de coronavirus pentru a-și consolida puterea

Achizitionarea unor poziții atât de importante nu a mai fost văzută de câțiva ani dar a mai fost practicată și de alți traderi importanți precum Glencore, Royal Dutch Shell și Vitol. Firma cu sediul la Geneva a tranzacționat 6,1 milioane bpd de produse brute și rafinate în 2019, devenind al doilea cel mai mare trader independent după Vitol.

Spre deosebire de rivalii săi, Trafigura nu are dețineri semnificative în industria de rafinare. Principala sa deținere este un procent important în rafinăria Vadinar din India cu o capacitate de 400.000 barili pe zi. Contango-ul record care a apărut din cauza prăbușirii cererii cauzate de blocaje a încurajat o acumulare importantă de petrol în depozite. Diferențele au crescut destul de mult încât au fost eliberate cantități mici din depozitele plutitoare, dar structura pieței va trebui să-și revină înainte de comercializarea volumelor importante aflate în stoc.

Citește și: Gabriela Firea reacție privind candidatura lui Marcel Vela la Primăria Capitalei: Pentru mine, orice candidat este de luat în seamă

Traderii au declarat că piața Mării Nordului a rămas în urma câștigurilor din alte regiuni precum Marea Mediterană. Prețul Forties a crescut cu 2 USD săptămâna trecută, atingând un nivel care nu a fost văzut de la mijlocul lunii martie. Într-o sesiune din această săptămână, Trafigura a achiziționat cinci încărcături, foarte mult, alți traderi au spus că nu își pot aminti să fi văzut o tranzacție atât de importantă într-o singură zi.

„Este neobișnuit, dar probabil că le-au cumpărat foarte ieftin”, a spus un trader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.