Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tragedie la un spital din Cluj. Raed Arafat se declară revoltat

ambulanta3

O tragedie s-a petrecut zilele trecute la Spitalul Judeţean Cluj Napoca. Un copil născut prematur a murit, la numai 200 de metri de spital, pentru că managerul nu l-a lăsat pe medicul care s-a ocupat de naştere, Constantin Ciuce, să facă intervenţia care i-ar fi putut salva viaţa.

Motivul invocat de managerul Petru Şuşcă este că medicul respectiv nu ar fi avut calificarea necesară şi că ar fi operat ilegal. Cu toate astea, medicul a salvat până acum vieţile a zeci de copii aflaţi în aceeaşi situaţie.

"Domnul economist Şuşcă a ajuns să descopere acum o ilegalitate pe care eu o practic de peste 20 de ani, timp în care am operat la solicitarea colegilor pediatri şi neonatologi copii. E falsă afirmaţia că nu am operat copii atât de mici(...). Domnul mananger nu m-a contact o dată măcar, de când este manager al spitalului, să-mi comunice sau să-mi dea în scris faptul că eu nu am dreptul să operez copii. În această ţară, chirurgi generalişti, fără diplomă de chirurgi pediatri, operează. Şi nimeni nu interzice unui om, când e vorba de profesionalism, să interzică", a declarat chirurgul Constantin Ciuce, într-o intervenţie telefonică, la Antena 3.

Cu toate că şi-a demonstrat competenţa şi a salvat sute de vieţi, medicul Ciuce nu avea însă o diplomă pentru specializarea de chirurgie pediatrică, aşa că i-a fost interzis să opereze. Pentru managerul Petru Şuşcă nu a contat nici faptul că părinţii şi-au asumat răspunderea pentru operaţia care urma să fie realizată de medicul Constantin Ciuce. Părinţii copilului au aşteptat ore în şir un elicopter chemat de managerul Petru Şuşcă pentru a-l transfera pe nou-născut la Bucureşti. Sara Maria a murit la câteva ore după ce s-a născut, în drum spre Spitalul Clinic de Copii.

Petru Şuşcă, managerul Spitalul Judeţean Cluj Napoca, cel care i-a interzis doctorului Ciuce să încerce să salveze viaţa copilului, a invocat faptul că medicul care s-a ocupat de naştere, Constantin Ciuce, nu are specializarea necesară pentru a opera copii.

"Îmi asum răspundea dacă eu am greşit. Sunt dispus să plătesc(...). Chiar dacă era vorba de copilul meu, să ştiţi că nu acceptam să se facă o ilegalitate. Găseam soluţii din timp, îl transferam la Bucureşti sau unde se putea rezolva", a spus Petru Şuşcă, sâmbătă, la Antena 3.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-a arătat revoltat de situaţie şi spune că medicul Constantin Ciuce trebuia lăsat să o opereze pe fetiţă.

"Să fim foarte clari, nu trebuia să zboare niciun elicopter către Cluj, profesorul Ciuce este un chirurg excepțional. Un om dedicat care și-a întrerupt nu odată concediile ca să opereze copii la solicitarea expresă a unor colegi medici sau a unor părinți disperați. Parcă am înnebunit toți în țara asta! Am ajuns să cerem hârtii unor oameni care operează de 10 ani și care și-au dovedit valoarea prin rezultate de excepție. Hârtia salvează vieți sau talentul și dedicarea unor medici? Dincolo de asta, decizia de a chema un elicopter este absurdă în condițiile în care copilul putea fi operat la nici 200 de metri de locul în care era internat. Mai mult decât atât, un copil care este într-o stare atât de gravă trebuie mișcat cu mii de precauții. Mă repet, elicopterul nu trebuia chemat, atâta timp cât părinții copilului au găsit un specialist de talia profesorului Ciuce care a luat decizia împreună să încerce să-i salveze viața. Oricum elicopterul nu a putut veni la Cluj pentru că era într-o altă misiune. Am aflat între timp că fetița s-a prăpădit, regret profund asta și transmit condoleanțe familiei prin dumneavoastră", a declarat Raed Arafat, pentru Ziar de Cluj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.