Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tragerea la sorţi a celor cinci judecători ai ICCJ membri ai Biroului Electoral Central pentru alegerile europarlamentare are loc astăzi

Inquam Photos / George Calin
cristina tarcea

Tragerea la sorţi a celor cinci judecători ai ICCJ membri ai Biroului Electoral Central pentru alegerile europarlamentare din 26 mai are loc astăzi, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, scrie news.ro.

Tragerea la sorţi are loc în conformitate cu prevederile alrticolului 24 din Legea alegerilor europarlamentare

Conform acestui articol, Biroul Electoral Central este alcătuit din 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente şi cel mult 10 reprezentanţi ai partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice sau electorale care participă la alegeri.

Desemnarea celor 5 judecători se face de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în şedinţă publică, în termen de 5 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a zilei de referinţă, prin tragere la sorţi, dintre judecătorii în exerciţiu ai Curţii.

La organizarea şi desfăşurarea tragerii la sorţi au dreptul să participe câte un reprezentant, desemnat ca atare, al fiecărui partid politic şi al fiecărei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care are membri în Parlamentul European.

Rezultatul tragerii la sorţi se consemnează într-un proces-verbal, semnat de preşedinte şi de prim-magistratul-asistent al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În termen de 24 de ore de la învestire, judecătorii desemnaţi îi aleg din rândul lor, prin vot secret, pe preşedintele Biroului Electoral Central şi pe locţiitorul acestuia.

Guvernul a stabilit oficial ziua de 26 mai pentru alegerile europarlamentare şi calendarul pentru alegeri, astfel că până în 28 martie trebuie depuse candidaturile.

Executivul a aprobat, miercuri, unele măsuri privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare, acestea vizând atât aspecte tehnice, cât şi atribuţiile şi sarcinile care le revin instituţiilor implicate. De asemenea, au fost aprobate bugetul şi cheltuielile, suma necesară pentru buna desfăşurare a scrutinului ridicându-se la 252.732.000 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.