Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu face mișto de referendumul lui Klaus Iohannis: 'De fapt, avem 4 întrebări. În a doua întrebare avem 3 întrebări. Pui un 'da' pentru toate 3?!'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Traian Basescu

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de organizare a referndumului din 26 mai. Traian Băsescu l-a luat la mișto pe urmașul său de la Cotroceni din cauza modului în care a formulat întrebările. Băsescu e de părere că nu sunt două întrebări ci 4 și contestă și capacitatea votanților de a înțelege întrebările.

”De fapt, avem 4 întrebări. În a doua întrebare avem 3 întrebări. Pui un ”da” pentru toate 3?! Eu vă dau scris că 60% nu vor înțelege înțelesul. Votul va fi politic, toți se vor lua după prima întrebare, vor pune ”da” la ambele. Ambele întrebări necesită revizuirea Constituției. În mod normal, ar urma o bătălie în Parlament pentru obținerea unei majorități de 2/3 pentru a modifica Constituția. Dacă modifică Constituția pentru acest referendum, trebuie aplicată și decizia din referendumul cu 300 de parlamentari. Acest referendum îi permite președintelui implicare masivă în campania electorală. Trebuie multă atenție însă, că eu am văzut în spațiul public că toată lumea vorbește de 30% prag, trebuie să vină la vot 5,6 milioane la vot, din cele 18 milioane, dar mai e o condiție de validare 25% din lista electorală tlrebuie să fie voturi valabil exprimate ceea ce înseamn 4.265.000 de voturi, adică o diferență de circa 900.000 de voturi. Dacă PSD merge la referendum, dar la cere oamenilor săi să anuleze buletinul de vot, atunci referendumul cade, pentru că e cerința de 25% de voturi valabil exprimate pentru a trece referendumul.

Citește și: EXCLUSIV Omul lui Băsescu reacționează, după ce Klaus Iohannis i-a refuzat propunerea: ‘Nu renunțăm’

Eu sper ca președintele Klaus Iohannis să nu piardă acest referendum, pentru că ar fi cel mai negru vis, că s-ar zice că poporul nu e de acord cu refuzarea amnistiei și grațierii. Uitați-vă la reversul întrebărilor. Dacă se invalidează, va veni PSD să spună – ați văzut poporul nu vrea să interziceți. O dăm mâine, prin OUG, pentru că și întrebarea cu ordonanța de urgență s-a invalidat. Dacă opțiunea ar fi ca oamenii să meargă la vot atunci să pună ștampila pe da, nu să anuleze. Ar fi bine însă ca referendumul să fie câștigat cu un scor undeva 80 la 20, ca să fie și simbolic.”, a precizat Traian Băsescu, joi seara, la B1 TV.

Întrebările sunt:

„1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

Citește și: ANAF face anunțul mult așteptat! Datoriile românilor vor fi șterse .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.