Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu, intervenție neașteptată pe legile justiției: mesaj pentru protestatarii #rezist

www.romaniatv.net
traian Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu susține că pachetul de legi ale justiției, care a trecut prin Parlament este unul cu foarte multe modificări corecte și necesare, de aceea îi îndeamnă pe toți criticii să citească legile și să nu se lase manipulați de cei care nu doresc o evoluție a sistemului judiciar din România.

Citește și: FENOMENAL! Simona Halep e ÎN FINALĂ: Liderul mondial a învins-o pe Angelique Kerber, după un meci DE INFARCT - VIDEO

”Pentru a nu fi victime ale manipulării, trebuie să citim! 
Eu am citit!
Legile 303, 304 şi 317, toate din 2004, au aproape 14 ani de când sunt în vigoare. Cu minusurile şi plusurile lor, acestea au fost legile prin care justiţia şi-a dobândit independenţa în relaţia cu politicul.
Aplicarea în practică a acestor trei legi pentru un timp îndelungat a arătat articole, şi chiar concepte, care trebuie modificate pentru ca justiţia să poată face acel salt calitativ de care avem nevoie pentru ca România să devină un stat de drept consolidat. Acesta este motivul pentru care unele articole şi concepte trebuie revizuite, ajustate, reformulate. 
Cu certitudine, trebuie clarificate elemente precum:
-răspunderea magistraţilor;
-separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor;
-egalitatea de tratament în instanţa de judecată a procurorului şi avocatului;
-protejarea judecătorului de eventuale abuzuri ale procurorilor;
-creşterea şi consolidarea independenţei inspecţiei judiciare ;
-separarea activităţii profesionale a celor două secţii ale CSM etc.
Curtea Constituţională care are acum în analiză cele trei legi va retrimite unele articole înapoi la Parlament pentru a fi corectate, având în vedere ambiguităţile, stângăciile şi erorile de formulare ale unor articole.
O spun ca om care la terminarea mandatului declara “justiţia a făcut progrese enorme, dar încă este un drum lung până la o justiţie consolidată, credibilă şi predictibilă”.
Am citit şi am analizat cu creionul în mână modificările la cele trei legi, aşa cum ele au trecut prin Parlament. Cu certitudine, cea mai mare parte a modificărilor făcute sunt necesare şi aparent corecte. CCR ne va da şi verdictul de constituţionalitate până la sfârşitul lunii. 
Dar pentru ca dezbaterea publică despre modificarea legilor de funcţionare a justiţiei să poată avea loc şi mai ales să fie o dezbatere cinstită, este esenţial să le citim şi să vorbim în cunoştinţă de cauză. Ar fi bine să dezbatem ştiind exact ce articole sunt susceptibile a aduce atingere independenţei justiţiei. Altfel, riscăm să fim manipulaţi cu uşurinţă de cei care au interese ca justiţia să nu progreseze. Oricum, eu nu mai pot fi manipulat. Am citit”, scrie Traian Băsescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.