Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu intervine în scandalul numirii şefilor de parchete: 'Controversele publice sunt acum transferate la Iohannis. Decretele nu pot fi contestate'

inquam Foto/Octav Ganea
Basescu DNA

Fostul preşedinte Traian Băsescu, omul care a făcut mai multe numiri controversate în fruntea parchetelor în cei 10 ani de mandat la Cotroceni, comentează numirile făcute de Klaus Iohannis, joi, pentru conducerea PÎCCJ, DNA şi DIICOT.

"Problema doamnelor Scutea și Hosu nu ține de Secția de procurori a CSM, ci de asumarea de către președinte a unor candidați care au destule semne de întrebare asupra lor. Din momentul în care ministrul Justiției a trimis aceste propuneri cu probleme, și-a asumat responsabilitatea. Dar cea mai mare responsabilitatâte revine președintelui, care e de neconceput dacă n-ar fi avut o fișă cu întreaga activitate a celor două. Nu putea semna decretul fără să aibă toate informațiile. Deci președintele și-a asumat numirile. Legea îl face unic semnatar al decretului. Controversele publice sunt acum transferate la domnul Iohannis și cu asta basta", a declarat fostul președinte, pentru B1 TV.

Traian Băsescu reacţionează şi la afirmaţiile Ralucăi Turcan, cea care amintea vineri că fostul preşedinte a numit-o pe Kovesi procuror general în 2009 în ciuda avizului negativ al CSM.

"Sunt surprins că mă citează doamna Turcan, dar mă citează greșit. Povestea cu Kovesi a fost în 2009, la al doilea mandat. Nu am luat atunci în considerare avizul negativ al CSM pentru că la primul mandat i-au dat aviz pozitiv. Atunci am suspectat acolo o posibilă supărare internă. Am considerat că e un aviz exagerat. Dacă o luam pe rezultate, eu n-aș fi numit-o niciodată pe Kovesi. Criteriile mi-au fost altele. Am zis să fie tânăr magistrat, să nu fie din establishmentul bucureștean. Era prea tânără să mă întreb dacă are zece mari dosare făcute. Avea vreo patru, la Sibiu", a explicat Băsescu.

Fostul preşedinte recunoaşte şi că a făcut numiri de procurori în baza unui troc politic, în 2013, cu Ponta: "Nițu a fost procuror general adjunct întâi cu doamna Kovesi, la al doilea mandat Kovesi nu l-a mai vrut adjunct, și a fost numit procuror general pe o negociere politică, bună, rea, așa a fost să fie atunci, între mine și Ponta. În mintea mea, atunci a fost să salvez ce se poate salva de PSD, încercând, eu zicând în mintea mea că salvez DNA și DIICOT. N-a fost să fie."

Traian Băsescu a comentat şi anunţul Asociaţiei "Iniţiativa pentru Justiţie", cu privire la contestarea în instanţă a decretelor de numire semnate de Klaus Iohannis. "Mă tem că domnul procuror (Bogdan Pîrlog, n.r.) trebuie să mai citească. Decretele preşedintelui nu pot fi contestate", a declarat Băsescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.