Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu: Iohannis ar trebui să evite confruntările pe atribuțiunii care riscă să fie conflict la CCR

inquamphotos.com / Octav Ganea
basescu parchetul general

Traian Băsescu a declarat, duminică la postul B1 Tv, că președintele Klaus Iohannis nu ar mai trebui să intre în jocul participării la ședințele de Guvern pentru că „va ieși umilit” și „să evite confruntările pe atribuțiuni care riscă să să ajungă conflicte la CCR”.

„Cred că nu ar trebui să intre în jocul cu mersul la Guvern unde va ieși umilit. E suficient să citești Constituția. Iarăși caută ceva ce ține de atribuțiunile lui. E clar pe ce poți să participi la ședința de Guvern, dacă nu ești invitat de premier. Eu îmi căutam alibi să fie la invitația premierului. Să renunțe la poziția asta cu mersul la ședintele de guvern. Are momentul promulgării, are retrimiterea la Parlament, trimiterea la CCR. Cred că trebuie să mai trebuie să evite confruntările pe atribuțiuni care riscă să să ajungă conflicte la CCR”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seară la postul B1 Tv.

În opinia fostului președinte, la alegerile prezidențiale, „Klaus Iohannis intră în turul doi și adună toate voturile dreptei. În momentul de față nu are contracandidat. Iohannis trebuie să aibă foarte mare grijă de Diaspora, pentru că sunt 4 milioane de români”.

Președintele Klaus Iohannis a participat, la ședința de joi a Guvernului. În debutul reuniunii, șeful statului a anunțat că va prezida ședința, conform legii, dar punctele de pe ordinea de zi le stabilește Executivul, în speță premierul. Totodată, Iohannis a adăugat că prezența sa are loc în baza atribuțiilor conferinte de Constituție, iar președinția și guvernul nu își permit să nu colaboreze.

În prealabil, șeful statului anunțase că va participa la toate ședințele de Guvern pentru a bloca adoptare unei ordonanțe de urgență pe aministie și grațiere.

Cu toate acestea, președintele Iohannis nu a fost prezent la ședința de vineri, în care Executivul a adoptat OUG privind măsurile fiscale care introduce „taxa pe lăcomie” pentru bănci, deși anterior afirmase că măsură arată că Guvernul nu are bani să acopere măsurile sociale luate PSD.

CCR a admis, miercuri, conflictul juridic între Guvern și Președinție, precizând că șeful statului Klaus Iohannis este obligat "să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru" și să răspundă motivat legat de numirile noilor miniștrii.

Astfel, conform deciziei Curții, Klaus Iohannis trebuie să semneze decretele de revocare ale miniștrilor demisionari ai Transporturilor și Dezvotării, Lucian Șova și Paul Stănescu. Totodată, șeful statului trebuie să răspundă, în scris, motivat, în legătură cu propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Despre subiect, Iohannis a declarat, la o întâlnire informală vineri cu presa, la Palatul Cotroceni, că ar putea lua o decizie cu privire la revocarea și numirea miniștrilor Dezvoltării și Transporturilor, după Crăciun sau cel târziu după Revelion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.