Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu 'prezice' o nouă criză: În 2020-2021, 'nu o să știm cum să fugim cât mai repede cu aurul la Londra'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Traian Băsescu senator

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, luni, în plenul Senatului, la dezbaterea pe proiectul legislativ privind repatrierea aurului, că inițiativa este „o mare greșeală”, deoarece într-o situație de criză România nu va știi cum să fugă cu aurul mai repede la Londra pentru a arăta că are.

„Legat de modificarea legii și de stabilirea prin lege că doar 5 % din rezerva de aur trebuie ținută în străinătate, cred că e o mare greșeală. Dacă această lege va trece, BNR va putea să mențină în străinătate 5,3 tone de aur ca și garanție. Vreau să privim puțin la realitate. Mi se pare astăzi că dăm peste margini de stabilitate și de resurse. Este greșit. Va rog să luați notă de faptul că pe plan internațional sunt mulți specialiști care estimează în 2020-2021 o nouă criză a datoriilor statelor. Lucru care este perfect posibil datorită faptului că după criză din 2008, 2009 statele în loc să reducă datoriile, le-au crescut continuând cu împrumuturile. Într-o situație de criză nu o să știm cum să fugim cât mai repede cu aurul la Londra să arătăm că avem rezerve. Sugestia mea este să lăsați atribuțiile BNR așa cum sunt din acest punct de vedere și să nu avem o intervenție politică într-un moment în care vi se pare că este potrivit, dar care se poate răsturna într-o noapte. Rezerva aflată în straintate înseamnă și o garanție de vreme rea”, a afirmat în plen Traian Băsescu, potrivit Mediafax.

CITEȘTE ȘI: RISCUL MAJOR la care te expui dacă pisezi sau rupi MEDICAMENTELE pentru a le înghiți mai ușor

Senatorul PNL Florin Cîțu a anunțat că liberalii nu susțin proiectul legislativ.

„Atât timp cât este acolo nu este nevoie să îl vadă nimeni, toată lumea știe că este acolo. Ceea ce face această lege este să intervină direct în modul în care politică monetară este implementată în România. În formă actuală proiectul nu este susținut de PNL”, a declarat Florin Cîțu.

Liberalul Marcel Vela a susținut că adoptarea proiectului de lege privind repatrierea aurului va afecta viitorul României.

„Acest proiect este unul foarte serios și foarte important, care va afecta, nu ani, ci decenii din viitorul României. Acest proiect de lege va necesita un mare effort parlamentar și guvernamental să fie modificat în viitor. Domnul secretar de stat a spus că Guvernul nu a reușit încă să își formeze un punct de vedere. Dacă până astăzi Guvernul nu ne spune că e bine sau că e rău avem o problemă foarte gravă. Dumneavoastră nu sunteți aici că simplu consultant. Sunteți chiar cel care trebuie să ne dați un punct de vedere autorizat. Nici ministrul de Finanțe nu este în sală”, a susținut în plen Vela.

Senatorul USR Eduard Dircă a propus retrimiterea la Comisie pentru două săptămâni a proiectului legislativ, solicitarea fiind însă respinsă de majoritatea plenului.

CITEȘTE ȘI: Mare ATENŢIE în perioada postului: Lipsa unei vitamine din produsele de origine animală are consecinţe grave

În replică la afirmațiile Opoziției, senatorul PSD Șerban Nicolae a afirmat că repatrierea aurului nu va afecta credibilitatea țării, în documentele oficiale nefiind precizat câte tone sunt în țară și câte tone sunt în străinătate.

„Dacă ar fi fost argumente consistente nu era nevoie de micile scamatorii lipsite de subsanta. Vorbim de rezervă de aur a României și trebuie să taratam cu maximă seriozitate. Am înțeles că trebuie să stăm cu aurul la Londra să arătăm că avem. Am auzit că repatrierea aurului ar daună credibilității. 40 de tone din această rezervă de aur se află deja pe teritoriul României. În toate documentele rezervă de aur este de 103.7 tone, nu se face diferență între tonele din țara și tonele din străinătate”, a explicat Șerban Nicolae.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul legislativ inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care prevede ca Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv aproape 56 de tone de aur.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.