Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu s-a dezlănţuit în Senat. Acuzaţii la adresa USR: 'Probabil au un mare interes în protejarea acestor secrete'

romaniatv.net
traian basescu nervos

Senatorul PMP Traian Băsescu i-a acuzat pe cei care s-au exprimat împotriva proiectului privind declasificarea deciziei CSAT 17/2005 că au anumite interese în protejarea documentelor secrete. Forul superior al Parlamentului a adoptat, luni, inițiativa, în calitate de primă Cameră sesizată, transmite Mediafax.

CITEȘTE ȘI: ORARUL organelor interne. Iată DE CE unele persoane se îmbolnăvesc mai des

„Cred că astăzi s-a făcut un pas în a sprijini clarificarea a ceea ce în dezbaterea publică intră sub incidența poveștii statului paralel. Mă bucur că a fost acceptat și amendamentul pe care eu l-am propus, ca toate planurile comune de acțiune să fie desecretizate și puse la dispoziția publicului, exact pentru că acest lucru ar fi de natura de a clarifica în ce măsură au fost aceste instituții care s-au implicat în justiție în mod nelegitim. Nu văd de ce unii colegi se opun. Probabil au un mare interes în protejarea acestor secrete”, a afirmat senatorul PMP Traian Băsescu, după adoptarea proiectului legislativ.

La rândul său, senatorul UDMR Cseke Attila a declarat că e nevoie de transparentizare, deoarece există „suspiciuni privind încălcarea unor reglementări privind drepturile omului și separația puterilor în stat”.

„Grupul parlamentar UDMR a sprijinit acest proiect legislativ, așa cum a ieșit cu raportul de admitere din comisie. Evident că nu este o procedură obișnuită într-un stat, declasificarea unor documente secrete. Dar se întâmplă asemenea lucruri atunci când intervin în spațiul public suspiciuni privind încălcarea unor reglementări privind drepturile omului și separației puterilor în stat. Știm bine că aceste suspiciuni există. Singurul remediu este transparentizarea”, a spus Cseke Attila.

USR a votat împotriva proiectului de lege, după ce senatorul Florina Presadă a cerut scoaterea inițiativei de pe ordinea de zi.

„Trebuie să argumentez votul împotrivă dat de USR. Modificarea legii este mai mult decât o coincidență, este o continuare a încercărilot de șergere a infracțiunilor, pe care unii actori politici chiar dintre inițiatori le-au săvârșit. Deși discutăm în această lege despre principiul transparentizaării, în realitate se oferă acces la informații clasificate președintelui Comisiei comune de control al SRI, care este un ok numit politic și care va decide pe persoană fizică dacă face public documentul respectiv sau dacă îl păstrează pentru uzul intern al partidului din care face parte. În acest moment nu există niciun studiu de impact al acestui proiect de lege. Nu a fost consultat CSM și nici Ministerul Justiției cu privire la impactul pe care l-ar produce o asemenea prevedere”, a declarat în plen, senatorul USR George Dircă.

CITEȘTE ȘI: Analiza pe care trebuie să o facă toate persoanele: Dezvăluie riscul de infarct sau de accident vascular cerebral

Senatorul PSD Șerban Nicolae a afirmat că grupul parlamentar din care face parte a votat pentru inițiativă.

„Rămân surprins de argumentația împotriva transparenței în cadrul procedurilor judiciare. Cu alte cuvinte, oamenii pot să meargă în închisoare, oamenii pot fi puși să plătească mai mult decât au câștigat în viața lor, pot fi judecați pe baza unor probe la care nu au acces, pentru că ar putea să aibă un impact asupra sistemului judiciar sau al cauzelor deja soluționate. Este elementar logic că nu poate avea niciun fel de impact revizionabil, din moment ce e vorba de cauze în care instanțele de judecată s-au pronunțat. Problema este dacă avem încredere în sistemul nostru de justiție sau nu. În realitate ceea ce propune inițiatorul este ca procedura să fie dusă tot în fața instanțelor de judecată. Mie mi se pare anormal să susținem în continuare chiar și în acest moment că e bine ce au făcut instanțele care s-au pronunțat pe protocoale secrete. Grupul nostru a votat pentru propunerea legislativă, astfel încât să avem certitudinea că s-a înfăptuit un act de justiție în România”, a declarat după adoptarea proiectului de lege, senatorul PSD Șerban Nicolae.

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege, inițiat de președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupției.

Comisia juridică a Senatului a dat, luni, raport de admitere în forma adoptată de Comisia pentru apărare, cu amendamentul lui Traian Băsescu, asupra proiectului de lege inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupției.

Proiectul a fost înregistrat în procedură de urgență, Senatul fiind prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.