Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu spune că România a greșit în negocierile pentru Brexit: 'Trebuiau să fie în stadiu avansat'

captură video
Traian Basescu multime

Traian Băsescu a declarat, joi, că România trebuia să fie deja într-un stadiu avansat în negocierile cu Regatul Unit privind o viitoare aprofundare a relației bilaterală. Fostul președinte a avertizat că Brexit este un semnal pentru felul în care liderii UE au tratat problemele cetățenilor.

“România trebuia să fie deja în stadiu destul de avansat în a negocia cu Regatul Unit viitorul relației bilaterale, care trebuie să rămână strânsă. Tot timpul am sperat că dezastrul nu se va produce, din punct de vedere al securității, economic”, a afirmat Traian Băsescu, într-o conferință de presă susținută, joi, la Târgu Mureș, scrie mediafax.ro.

Citește și: Orange, Telekom, Vodafone și UPC România se aliază! Ce vor să declanșeze

Acesta a spus că speră la un referendum privind conținutul acordului de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană.

“Speram că Parlamentul va decide revenirea la un referendum, nu neapărat la contrazicerea celuilalt referendum, ci despre conținutul acordului de ieșire. Să fie supus referendumului conținutul acordului ca să nu fie contrazicerea celuilalt referendum și dacă britanicii nu vor fi de acord cu conținutul acordului, pe fondul faptului că Parlamentul a votat respingerea ideii de ieșire fără acord, lucrurile ar putea să meargă înainte”, a completat Băsescu.

Citește și: Lovitură pentru Opoziție! Sondaj devastator

Totodată, fostul șef al statului dă asigurări că românii stabiliți în Regatul Unit au garantate drepturile de rezidență și muncă în spațiul britanic. Un articol publicat de Reuters prezintă situația în care susținători ai Brexit ar cere românilor și altor imigranți de acolo să plece din țară.

“Ăsta e un slogan pe care presa de scandal din Marea Britanie îl promovează mai bine de 6 ani de când s-a liberalizat accesul forței de muncă românești pe piața Marii Britanii. Nu trebuie luat în seamă. În acordul de ieșire sunt prevederi foarte clare care garantează drepturile pe care le-au obținut deja, cetățenilor care au rezidență și loc de muncă în Regatul Unit. Astea-s povești, cum că îi dă pe români afară. Dacă discutăm de cei care sunt ilegali pe acolo, e altă socoteală, dar asta o face orice stat”, a conchis fostul șef al statului.

Citește și: A fost făcut public! Cine ar fi făcut, de fapt, poza în care Laura Codruța Kovesi ar fi în crama lui Sebastian Ghiță

Anterior, acesta a susținut că Brexit este cea mai grea lovitură pe care o primește UE de la înființare și că este semnalul „mersului invers”, în afara UE.

Băsescu atrage atenția că ieșirea Marii Britanii este un semnal „extrem de sever”, cu „potențial de extindere”, iar britanicii au avertizat cu privire la nevoia de simplificare a funcționării UE.

Citește și: Orange, Telekom, Vodafone și UPC România se aliază! Ce vor să declanșeze

“Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este un semnal extrem de sever pentru modul cum liderii Uniunii Europene au reușit să rezolve frământările cetățenilor europeni. Acest semnal are potențial de extindere, iar britanicii au avertizat continuu, în cei 10 ani cât eu am fost în Consiliul European, cu privire la nevoia simplificării, modernizării funcționării Uniunii Europene. În egală măsură, după ce plecau de la Bruxelles și ajungeau la Londra, blamau UE ca scuză pentru toate neîmplinirile din politica Regatului Unit”, a afirmat Traian Băsescu, la dezbaterea „România și perspectivele Uniunii Europene”, organizată la Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a prezentat miercuri seară situaţia politică asociată crizei Brexit, precizând că nu este pregătită să amâne ieşirea ţării din Uniunea Europeană după data de 30 iunie.

Citește și: Lovitură pentru Opoziție! Sondaj devastator

Liderii celor 27 de state din cadrul Uniunii Europene se orientează spre respingerea amânării până pe 30 iunie a ieşirii Marii Britanii din organizaţie, preferând un termen mai scurt, afirmă surse din cadrul Consiliului UE citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

Oficiali din cadrul Comisiei Europene au declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia de presă Reuters că liderii Uniunii Europene vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit pe 23 mai sau dacă vor opta pentru o amânare mai îndelungată, de cel puţin un an. În al doilea caz, Marea Britanie va trebui să participe la scrutinul europarlamentar. "Orice amânare oferită Marii Britanii va trebui fie să dureze până pe 23 mai 2019, fie ar trebui să fie o perioadă semnificativ mai lungă şi va necesita participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja funcţionarea instituţiilor UE şi capacitatea acestora de a lua decizii", arată un proiect de document al Comisiei Europene.

Citește și: A fost făcut public! Cine ar fi făcut, de fapt, poza în care Laura Codruța Kovesi ar fi în crama lui Sebastian Ghiță .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.