Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu spune ce a ajuns să facă de frica SRI-ului: Sunt supravegheat

basescu coldea

După Elena Udrea care a atacat frontal SRI, dar a slăbit tirul, Traian Băsescu susține din spate declarațiile făcute de fosta sa consilieră. Băsescu spune că de frica SRI-ului a ajuns să nu mai plătească nicăieri cu cardul. În plus, Băsescu atrage atenția că implicarea instituțiilor de forță ale statului în alegerile din acest an, ar face ca viața politică să nu mai conteze.

Citește și: Imagini BOMBĂ cu senatoarea PNL pe care DNA o vrea arestată: Cum arăta când era dansatoare / VIDEO

”Cert e un lucru: în momentul de faţă, singurii care au echipamentele necesares să facă ascultare la volume mari sunt SRI-ul. Nu pune nimeni problema, că am văzut abordarea ziariştilor harnici: le trebuie 10 ani la DNA să aibă aceleaşi echipamente. Nu. Le trebuie 24 de ore să le ia echipamentele. Eu am vrut să dau replica celor care fac intoxicări ca la Antena 3. Cred că aici trebuie să avem mare grijă. Eu sunt preşedintele care a dat dispoziţia şi a fost de câteva ori la CNSAS, unde s-au predat 2,5 milioane de dosare şi mai sunt cele care încă au valoare operativă. Dar, în general nu se referă la români.

Ştim ce grozăvii poate genera un stat în care instituţiile de forţă vor să ştie ce e în casa fiecăruia, nu suntem la acel stadiu, dar avem obligaţia ca prin legislaţie, prin respectarea Constituţiei, să le garantăm românilor că nu sunt urmăriţi ca nişte şoricei. Eu am ajuns la stadiul în care scot bani din bancă cu cardul pentru că nu vreau să se ştie unde am mâncat şi ce am plătit cu cardul, am această revoltă că sunt supravegheat. Dacă vouă vă place să rămână în documentele statului ce aţi făcut, faceţi o cerere, dar eu vreau să am sentimentul că nu sunt ca o gâză într-un pahar.

Citește și: REVOLTĂTOR De ce vrea Patriarhul Daniel să aducă în București moaștele lui Arsenie Boca

Nu gândeam altfel când eram preşedinte. Nu există nicio dispoziţie verbală care să ne ducă spre acest lucru: înspre întărirea supravegherii populaţiei.

Bineînţeles că vorbesc mai liber acum, că în ce vorbesc e adunată şi experienţa a 10 ani de şef al statului, dar dacă pot prefigura o îngrijorare, nu e plecată din faptul că s-au făcut lucruri ilegale în timpul mandatului meu, ci pentru că ştiu potenţialul instituţiilor statului. E uriaş în raport cu cetăţeanul, şi stiu că dacă nu intervine acel echilibru pe care să îl ţină politicul, respectarea dreptului omului, sau dreptul la proces corect, dreptul la nu a fi acuzat până nu te acuză un judecător, presa ţine mai greu echilibrul, nu e ea echilibrată financiar (..) Ştiind acest potenţial, în mod categoric, am o strângere de inimă când văd cum stau şefii de partide îngrijoraţi şi gata să spună: "să trăiţi!" la un caporal, cum Parlamentul e decimat (...).

Riscăm, dacă lucrurile merg aşa înainte, ca alegerile să fie irelevante, şi România a mai avut astfel de situaţii şi trebuie să ne lecuim.

Revenind la ce face CCR, având în vedere experienţa celor de acolo, cred că se gândesc la acelaşi lucru.

Citește și: Fost lider al minerilor, mâna dreaptă a lui Miron Cozma, reținut după 11 ani

Eu am 64 de ani, dar nu aş vrea, fetele mele, care au 30 şi, peste 30 de ani să ne trezim într-un stat în care nu mai contează decât ce zic instituţiile de forţă.

Dacă vă uitaţi, să te ferească Dumnezeu să spui ceva de instituţiile de forţă. Tot anul 2015 au făcut harcea-parcea credibilitatea Parlamentului prin exagerări televizate. Dar dacă vrei să nu faci şi instituţia ca pe senator sau deputat, începe urmărirea penală, anunţă public, şi nu mai genera aceste show-uri în singura instituţie care are legitimitate, care răspunde în faţa electoratului.

Nu am încă elemente să fac afirmaţii, dar suntem în faţa unui risc: riscul ca alegerile să nu mai conteze. Pentru că ştiu ce forţă au instituţiile în raport cu altceva. Eu nu spun să nu li se aplice legea parlamentarilor, dar nu o să vedeţi show-urile de la noi în afară. Trebuie anchetaţi, luaţi banii, întemniţaţi. Deci, să le ia banii întâi, însă instituţiile de forţă trebuie să aibe responsabilitate atunci când distrug alte instituţii.”, a spus Băsescu la Nasul TV.

Vezi și:Antena 3 spune OFICIAL de ce NU a evacuat imobilele așa cum a solicitat ANAF

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.