Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu vorbește despre posibilitatea ca Iohannis să ajungă președinte al Consiliului European: 'Eu nu aș renunța, în locul dânsului...'

captură video
Traian Basescu multime

Fostul președinte Traian Băsescu, acum europarlamentar din partea PMP, a vorbit, în urmă cu pțin timp, la o emisiune la B1 TV despre o eventuală candidatură a lui Klaus Iohannis la președinția Consiliului European.

Președintele României a negat, dimineață, fiind întrebat de un jurnalist la Bruxelles despre acest lucru, că va candida la o asemenea funcție.

Citește și: Andrei Caramitru pune tunul pe Klaus Iohannis! Atac de ultimă oră și la PNL

"V-aș ruga să vă aduceți aminte către sfârșitul mandatului meu erau același tip legat de mine și Donald Tusk. Președintele Iohannis are șansa că își termină mandatul exact când se face schimbul de gardă. Președintele Consiliului European se desemnează dintre cei aflați în funcție și membri ai Consiliului Europan. Are șanse reale, dar dacă luăm lucrurile teoretic. Practic se întâmplă următorul lucru. PPE a luat decizia să renunțe la orice funcție, cu excepția președintelui Comisiei Europene, vrea în locul lui Jean-Claude Juncker. De fapt aceasta e cea puternică funcție.

Funcția de președinte al Consiliului European e mult inferioară celei unui șef de stat. Nu știu dacă vrea să galopeze către un al doilea mandat, ar prefera funcția de președinte al Consiliului European care este decorativă. Misiunea președintelui Consiliului European e să pregătească următoarea ședință a Consiliului European. Nu e ca cea a șefiei Comisiei Europene care gestionează fonduri și are în subordine 27 de comisari europeni pe care îi poate revoca oricând. Acolo e puterea în UE, că sunt banii. Președinția Consiliului European e o funcție de reprezentate, nici nu distribuie bugete, nici nu are control pe state.

Citește și: Afacerile cu statul ale USR-istului acuzat de trădare! Finanțări anuale pentru unul dintre ‘băieții deștepți’ ai Guvernului Cioloș

Aici nu se discută ca diferența între un șef de stat și președintele Consiliului European. E opțiunea dânsului (dacă vrea șefia Consiliului European - n.r.), dar cine rămâne să candideze aici? Foarte mulți mizăm pe al doilea mandat al lui Iohannis, din seceta de candidați care există în momentul de față.

A negat pentru că, probabil, este subiect de discuție. Desemnarea noului președinte al Consiliului European coincide cu terminarea mandatului său. Trebuie, la acel moment, să fie politicieni disponibili. Cum a fost Tusk, la momentul când s-a ales președintele Consiliului European. Deci cred că din acest motiv a negat.

Citește și: Nunta lui Radu Mazăre, spulberată în direct! ‘Nu mai folosiți acest termen’

Funcția de președinte al Consiliului European este o funcție infinit mai mică decât cea a unui șef de stat. Rolul președintelui Consiliului European nu este nici să elaboreze politici, nici să ia decizii, cum ia președintele Comisiei Europene, ci el pregătește ședințele Consiliului European. De asta s-a și înființat această funcție. E o funcție mai mult organizatorică.

Țineți cont că Iohannis are prima șansă să ia al doilea mandat de președinte al României, ceea ce înseamnă o funcție grea în Uniunea Europeană.

Citește și: USR-PLUS se cutremură! Dezvăluirea care dinamitează Alianța 2020

Eu nu aș renunța, în locul dânsului, la o funcție de șef al unui stat pentru funcția de președinte al Consiliului European", a spus Traian Băsescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.