Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transgaz rezistă diferitelor presiuni, iar lucrările la gazoductul BRUA au fost accelerate

transgaz

Transgaz, transportatorul național de gaze, a fost supus în ultima perioadă mai multor presiuni politice, unele dintre ele vizând amânarea lucrărilor la proiectul BRUA, faza I, chiar cu riscul de a pierde o finanțare europeană de 180 de milioane de euro. Chiar șeful PSD Liviu Dragnea a atacat, luna trecută, conducerea Transgaz. Însă, în ciuda acestor atacuri, proiectul susținut de Comisia Europeană continuă, relatează într-o analiză amplă Hotnews.ro.

Citește și: Ungaria, România şi Polonia au înregistrat cea mai mare creştere economică anuală din UE în trimestrul I 2019

Transgaz spune că lucrările sunt chiar accelerate, iar termenul de finalizare a rămas 31 decembrie 2019. Transgaz mai precizează într-un răspuns transmis sursei citate că au fost au aduși muncitori din Ucraina, Macedonia, Muntenegru, Turcia. Sunt peste 5.000 de oameni pe șantiere.

Potrivit unor surse HotNews.ro, conducerea Transgaz a fost acuzată de prea mult "pro-europenism" și de "trădare de țară", pe motiv că își concentrează eforturile mai mult pe proiectul BRUA, în loc să construiască rețele de gaze la sate. PSD nu a ținut cont de explicații precum că trebuie finalizate lucrările la timp, mai ales că UE a acordat un grant de 179 de milioane de euro, și nici de faptul că nu Transgaz se ocupă de construirea rețelelor de gaze la sate, ci companiile de distribuție.

În plus, Transgaz este sub observația Comisiei Europene, după deschiderea unei investigații oficiale în iunie 2017. Comisia și-a exprimat preocuparea că Transgaz, operatorul român al infrastructurii de transport al gazelor, controlat de stat, ar fi încălcat normele UE în materie de concurență prin restricționarea exporturilor de gaze naturale din România. Ulterior, Transgaz a propus unele angajamente, care vizează și interconectarea cu Ungaria, acestea urmând să fie valabile până la sfârșitul anului 2025.

Pe 18 aprilie, Liviu Dragnea a lansat un atac la adresa șefului Transgaz, Ion Sterian, acuzându-l că blochează extinderea rețelelor de gaze naturale în România. "Să nu credeţi că dacă sunteţi înconjurat de opt sau nouă foşti generali SRI ca şi consilieri puteţi să faceţi ce vreţi cu averea României", a mai spus atunci Dragnea. Acesta l-a luat în colimator și pe ministrul economiei, Niculae Bădălău, cerându-i "să ia în serios această chestiune". În ciuda acestor presiuni, lucrările la conducta BRUA continuă. Cel puțin așa susține Transgaz. Mai mult, Ministerul Energiei a autorizat lucrările la conducta care ar urma să transporte gazele din Marea Neagră până la gazoductul BRUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.