Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transnistria se distanțează de Chișinău: În situația actuală, este clar că suntem state absolut diferite

Ministrul de externe al Transnistriei nerecunoscute, Vitali Ignatiev, consideră că ideea unificării Republicii Moldova este irealizabilă în realitățile de astăzi. El a făcut această declaraţie la Tiraspol la o masă rotundă dedicată recunoașterii independenței Abhaziei și Osetiei de Sud.

"Astăzi, să vorbim despre un fel de reglemenatare în cadrul spațiului comun al Republicii Moldova și Transnistriei este absolut nefondat. În situația actuală, este clar că suntem state absolut diferite. Avem formațiuni socio-politice și vectori geopolitici diferiți" - a declarat Ignatiev, citat de serviciul de presă al Ministerului de Externe. Acesta a atras atenția asupra faptului că în cei 33 de ani de existență separată a Transnistriei și a Republicii Moldova s-au format identități, legi și economii diferite. În Transnistria a avut loc un referendum care a susținut independența.

"În condițiile actuale de instabilitate geopolitică și pierderea efectivă a suveranității Republicii Moldova, vine momentul adevărului pentru Transnistria" - consideră Ignatiev. Transnistria s-a format la 2 septembrie 1990 pe teritoriul malului stâng al Nistrului, unde locuiește o populație preponderent rusofonă. Aceasta s-a opus acțiunilor politicienilor radicali din Republica Moldova, care au cerut retragerea republicii din componenţa URSS și unirea acesteia cu România. În 1992, după încercarea eșuată a Chișinăului de a rezolva problema prin forță și după conflictul armat care a urmat, autoritățile moldovene au pierdut controlul asupra regiunilor de pe malul stâng. De atunci, părțile negociază reglementarea relațiilor, inclusiv în formatul "5+2", în care Rusia, Ucraina, OSCE acționează ca garanți, iar UE și SUA - observatori.

După cum a declarat anterior vicepremierul Republicii Moldova, Oleg Serebrian, responsabil cu reglementarea relațiilor cu Tiraspolul, reluarea negocierilor în formatul "5+2" este posibilă doar după normalizarea relațiilor dintre Kiev și Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.