Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transportatorii, revoltați de 'măsurile discriminatorii' adoptate în domeniul asigurărilor: 'Ne temem că vorbim din nou despre nişte jocuri de culise'

Inquam Photos / Mircea Manole
protest transportatori rca Inquam Photos

Reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Guvernului să introducă în Ordonanţa de urgenţă pregătită măsuri care să prevadă prelungirea cu două luni şi a celorlalte poliţe de asigurări (RCA, CASCO, etc) cumpărate de asiguraţi la City Insurance, care ar urma să expire pe 11 mai, nu doar a poliţelor de garanţii.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, transportatorii susţin că au luat act "cu indignare, de măsurile discriminatorii adoptate recent în domeniul asigurărilor, prin care de unii decidenţi aflaţi vremelnic în funcţiile primite prin votul cetăţenilor au arătat încă o dată că interesele electoratului sunt insignifiante, în comparaţie cu interesele marilor companii şi ale entităţilor de stat".

Conform informaţiilor publicate vineri, 6 mai 2022, Guvernul României a decis să prelungească cu încă două luni valabilitatea asigurărilor de garanţii emise de societatea City Insurance.

"Întreg procesul de adoptare a măsurii s-a desfăşurat cu o eficienţă rar întâlnită în activitatea autorităţilor române în ultimii 30 de ani şi la care cetăţenii de rând pot doar să viseze, atunci când sunt în discuţie măsuri care ar fi luate în favoarea lor. Celeritatea ar fi fost de aplaudat, dacă la fel ar fi stat lucrurile şi atunci când este vorba despre adoptarea unor măsuri similare care să-i protejeze şi pe cei 500.000 de cetăţenii care au încă asigurări valabile la City Insurance. Însă pentru aceştia din urmă şi alte sute de mii de cetăţeni care au calitatea de pagubiţi şi, automat, de creditori de asigurări, sunt refuzate şi cele mai elementare drepturi, cum ar fi respectarea hotărârilor judecătoreşti prin care asigurătorul City Insurance a fost obligat să le achite despăgubirile datorate de ani de zile", se mai precizează în comunicat.

COTAR reaminteşte că proiectul legislativ înregistrat la Camera Deputaţilor cu nr. Pl-x 511/2021, vizând modificarea Legii Fondul de Garantare a Asiguraţilor - FGA (Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.102/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor şi pentru modificarea altor acte normative), cuprinde şi un amendament care impune FGA să respecte şi hotărârile judecătoreşti pronunţate împotriva asigurătorului, atunci când soluţionează cererile de plată.

Totodată, transportatorii susţin că zeci de mii de păgubiţi au promovat acţiuni în justiţie, investind resurse importante de timp, bani, energie etc., "pentru a obţine o hotărâre judecătorească prin care să oblige la plată asigurătorul City Insurance, intrat între timp în faliment din cauza 'bunei supravegheri' realizate de vechile conduceri ale ASF din ultimii 10 ani".

"Domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, nu este deloc în regulă ceea ce fac unii dintre colegii dvs. şi tare ne temem că vorbim din nou despre nişte jocuri de culise, la limita legii. Să refuzi adoptarea unui proiect de lege care protejează consumatorii care au câştigat în instanţă despăgubirile refuzate acum la plată de FGA, pe motiv că nu există cadru legal, reprezintă o mare nedreptate la care, din păcate, unii dintre colegii dvs. par să fie complici în mod direct. Vă reamintim că sute de mii de păgubiţi sunt afectaţi de falimentul celui mai mare tun financiar din istoria României, iar unii membri din Parlamentul României ne-au demonstrat că uneori, chiar şi în situaţii care cer maximă responsabilitate, se comportă exact precum acţionarii societăţii City Insurance!", se mai spune în comunicat.

Transportatorii precizează că, spre deosebire de situaţia companiilor de stat, "gravele dificultăţi suportate de sute de mii de consumatori/păgubiţi nu au fost considerate suficient de urgente încât să justifice o soluţionare la fel de rapidă, pe calea unei Ordonanţe de Urgenţă aprobată în timp record."

"Ba mai mult, în mod inexplicabil, deşi proiectul Pl-x nr. 511/2021 a fost înregistrat pe ordinea de zi a şedinţei plenului Camerei Deputaţilor din data de 04.05.2022, în cele din urmă acesta a fost scos de pe lista iniţiativelor supuse votului final, prin demersuri şi înţelegeri pe cât de obscure, pe atât de păguboase pentru cetăţenii de rând. Mai grav, potrivit informaţiilor oferite ca răspuns la solicitările de clarificare ale COTAR, proiectul nu se regăseşte nici pe ordinea de zi a şedinţelor următoare ale plenului Camerei Deputaţilor, acesta 'dispărând' cu totul din circuitul procedurii de adoptare. COTAR consideră a fi inacceptabil acest tratament lipsit de respect faţă de cetăţenii-creditori de asigurări şi solicită explicaţii urgente din partea preşedintelui PSD şi a Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, de la toate persoanele implicate, dar şi luarea tuturor măsurilor pentru corectarea de îndată a acestor derapaje deosebit de păguboase pentru cetăţeni", se mai precizează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.