DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Transportul feroviar de pasageri în România a înregistrat una dintre cele mai mici scăderi din UE în T3

CFR Calatori
CFR Tomis Expres vagon tren

Transportul feroviar de pasageri s-a redresat uşor în Uniunea Europeană, în trimestrul trei din 2020, deşi numărul călătorilor, comparativ cu perioada similară din 2019, încă a fost în scădere în majoritatea statelor membre ale blocului comunitar, însă declinul înregistrat în România a fost unul dintre cele mai mici consemnate, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat), notează Agerpres.

Pentru a preveni extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19), ţările din Europa au adoptat diverse măsuri restrictive, care au afectat semnificativ toate călătoriile, inclusiv transportul pe calea ferată. Deşi numărul pasagerilor în primul trimestru din 2020 a arătat primul impact al acestor restricţii, efectul a fost chiar mai dur în trimestrul doi din 2020, când numărul de pasageri s-a înjumătăţit în majoritatea statelor membre ale blocului comunitar pentru care sunt disponibile datele.

În trimestrul trei din 2020, în România, un număr de 13,597 milioane de pasageri au călătorit cu trenul, cu 3,767 milioane mai puţini faţă de 17,364 milioane de pasageri în perioada similară din 2019, ceea ce înseamnă un declin de 22%, similar cu cel din Letonia.

Statele membre UE unde declinul procentual al pasagerilor transportaţi cu trenul a fost mai mic decât în România sunt: Lituania, Estonia şi Cehia (toate cu 21%), Ungaria (19%), Bulgaria (18%) şi Olanda (0,2%).

În trimestrul trei din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, cel mai sever declin al numărului pasagerilor transportaţi cu trenul în UE s-a înregistrat în Irlanda (73%, sau minus 9,3 milioane de pasageri), Italia (48%, sau minus 96,7 milioane de pasageri), Spania (44%, sau minus 61,8 milioane de pasageri) şi Suedia (42%, sau minus 26,5 milioane de pasageri).

Excepţia o reprezintă Olanda, unde transportul feroviar de pasageri a rămas relativ stabil în primele trei trimestre din 2020.

Dacă se ia în considerare lungimea deplasărilor pasagerilor pe calea ferată, scăderea, comparativ cu perioada similară din 2019, a fost în general uşor mai ridicată decât cea măsurată în funcţie de numărul de pasageri. În trimestrul trei din 2020, cea mai semnificativă scădere a traficului, exprimată în călători-kilometru, a fost în Irlanda (73%), Spania (59%), Portugalia (51%), Italia (50%) şi Suedia (48%).

În cifre absolute, Germania este pe primul loc în UE când vine vorba de numărul pasagerilor transportaţi cu trenul, cu 400 de milioane pasageri în trimestrul trei din 2020, chiar dacă a suferit o scădere de 34% faţă de 731,455 milioane pasageri în perioada similară din 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.