Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tratamentul bolilor cardiovasculare: China a creat miliroboţi care înoată în amonte în fluxul sangvin

boli cardiovasculare

Tratamentul bolilor cardiovasculare: China a creat miliroboţi care înoată în amonte în fluxul sangvin

Cercetătorii chinezi au dezvoltat o strategie de rotaţie pe perete pentru miliroboţii magnetici şi fără fir să se deplaseze în amonte în interiorul vaselor de sânge, potrivit unui studiu publicat în revista IEEE Xplore, informează agenţia de presă Xinhua.

Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar aproximativ 80% dintre decesele cauzate de BCV sunt provocate de infarct şi accident vascular cerebral.

În pofida numeroaselor tipuri de miliroboţi care au fost dezvoltaţi pentru tratamentul minim invaziv al bolilor cardiovasculare, deplasarea împotriva fluxului rapid de sânge rămâne o provocare uriaşă din cauza lipsei capacităţii de a rămâne nemişcaţi şi a rezistenţei mari a fluidelor din sânge.

Pentru a rezolva aceste probleme, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe şi de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong au propus o schemă de proiectare a unor miliroboţi simplificaţi şi o strategie de rotaţie pe perete, care este mai uşor de aplicat din punct de vedere clinic.

Proiectarea combinată a arcului eliptic şi a parabolei reduce rezistenţa la fluide a roboţilor cu aproximativ 58,5% în comparaţie cu roboţii convenţionali. Modelul de mişcare pe perete le permite roboţilor să avanseze de-a lungul peretelui vasului de sânge, unde rezistenţa fluidelor este mai mică, reducând şi mai mult rezistenţa cu aproximativ 30,7 procente în comparaţie cu abordarea clasică de a se deplasa prin centrul vasului de sânge.

Pentru a explora potenţialul clinic al noii strategii, cercetătorii asiatici au testat capacitatea de mişcare a robotului în vasele de sânge de porc. Ei au constatat că milirobotul a trecut prin vasele sangvine în 26 de secunde, verificând capacitatea robotului de a se deplasa împotriva fluxului sangvin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.