Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Tratatului de la Elysee' din 1963 continuă printr-o adunare parlamentară franco-germană: Brexitul, un posibil subiect

liberation
macron si Richard Ferrand

Adunarea parlamentară franco-germană, formată din 50 de deputaţi francezi şi 50 de deputaţi germani, se întruneşte pentru prima dată luni la Paris, într-un context tensionat, între Brexit şi alegeri europene, relatează AFP, relatează Agerpres.

Citește și: Situație EXPLOZIVĂ în Orientul Mijlociu! Netanyahu se întoarce de urgență din SUA după atacul palestinian: 'Îi vom răspunde cu forță'

Preşedintele Adunării Naţionale a Franţei, Richard Ferrand, şi cel al Bundestag-ului, Wolfgang Schauble, vor semna în cursul dimineţii acordul parlamentar, aprobat deja de cele două camere.

Apoi va avea loc reuniunea constitutivă a noii adunări, care ar urma să se întrunească de două ori pe an, alternativ în Franţa şi în Germania, pentru a veghea la aplicarea deciziilor comune ale guvernelor, pentru a urmări chestiunile internaţionale de interes comun şi pentru a lucra la ameliorarea vieţii populaţiilor transfrontaliere.

După amiază, miniştrii pentru afaceri europene din cele două ţări - Nathalie Loiseau şi Michael Roth - vor lua cuvântul în faţa adunării, înainte de o serie de întrebări şi răspunsuri.

Subiectul referitor la Brexit ar putea fi abordat, în timp ce premierul britanic Theresa May trebuie să convingă parlamentul să adopte acordul său privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, după ce a obţinut o amânare a ieşirii din UE, prevăzută iniţial pe 29 martie.

Adunarea franco-germană este rezultatul unui îndelungat proces. Schauble şi predecesorul lui Ferrand, François de Rugy, au făcut apel în ianuarie 2018 la încheierea unui nou tratat de cooperare franco-germană, în cursul marcării a 55 de ani de la încheierea ''Tratatului de la Elysee'' în 1963 între Paris şi Berlin.

În septembrie 2018, Ferrand, care a ales Germania pentru prima sa deplasare în străinătate, a evocat această idee de ''adunare parlamentară comună''.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au semnat pe 22 ianuarie 2019 Tratatul de la Aachen (Germania), ce vizează întărirea relaţiilor bilaterale, puternic criticate de către naţionaliştii din cele două ţări.

Prin această alianţă reconfirmată, la care contribuie adunarea franco-germană, Parisul şi Berlinul caută să întărească proiectul european, slăbit de ascensiunea euroscepticilor, odată cu apropierea alegerilor europene din 26 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.