Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trecerea la gazele lichefiate nu este cea mai fericită idee

GNL gaz natural lichefiat

Consumul tot mai mare de gaze lichefiate din Europa vine cu un cost uriaș, și nu, nu despre finanțe este vorba, anunță BBC. Datele oficiale arată că importurile de gaze lichefiate au crescut cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar asta se traduce printr-o creștere a emisiilor de carbon de zece ori mai mare decât până acum.

Pentru a lichefia gazul, este nevoie ca acesta să fie răcit la -160 de grade Celsius. Odată lichefiat, acesta își reduce volumul de 600 de ori, ceea ce îl face mult mai ușor de transportat. Și, chiar dacă emisiile de carbon din atmosferă sunt aceleași și în cazul gazelor lichefiate și a celor care erau transportate prin conducte, cantitatea de energie consumată pentru a le crea este semnificativă.

Practic, pentru orice container cu gaz lichefiat sunt eliberate în atmosferă circa 70 de kilograme de CO2, de zece ori mai mult decât în cazul gazului transportat prin conducte. Iar asta înseamnă peste 35 de milioane de tone de CO2 emise în atmosferă numai în anul 2022, comparativ cu anul 2021. Ironia este că 16% din cantitatea de gaz lichefiat provine tot din Rusia. Iar asta înseamnă nu doar fonduri pentru război, ci și pierderea unui război cel puțin la fel de grav, cel climatic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.