Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei agenţi de Poliţie din Iaşi, trimişi în judecată pentru luare de mită- În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei şoferi din mai multe judeţe

dosare

Trei agenţi de Poliţie din Iaşi - doi de la Postul de Poliţie Lespezi şi unu de la Postul de Poliţie Cristeşti - au fost trimişi în judecată pentru luare de mită, fiind suspectaţi că au primit, în mai multe rânduri, de la şoferi prinşi încălcând codul rutier, bani sau bunuri, precum alcool. Alături de cei trei poliţişti, în dosar au fost inculpaţi şi şase şoferi suspectaţi că au dat mită pentru a scăpa de sancţiuni, potrivit news.ro.

Conform unui comunicat dat publicităţii de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au fost documentate fapte de luare de mită are ar fi fost comise în cursul anului 2023.
În dosar, un agent de poliţie de la postul Lespezi din judeţul Iaşi este inculpat pentru 12 acte materiale de luare de mită, un coleg al acestuia, care acţiona împreună cu el, e suspectat de trei fapte de luare de mită. Al treilea poliţist, agent în cadrul Postului de Poliţie Cristeşti din judeţul Iaşi, este suspectat de opt fapte de luare de mită. Toţi cei trei poliţişti se află sub control judiciar.
Procurorii ieşeni suspectează că cei trei agenţi, care aveau atribuţii în ceea ce priveşte controlul în trafic, au luat mită de la şoferi pe care îi opreau şi cărora le imputau diverse abateri, de la transport de lemne fără documente, până la lipsa triunghiului reflectorizant, a extinctorului sau la probleme la caroserie. Sumele primite porneau de la 50 de lei şi ajungeau la câteva sute de lei, iar într-un caz, unul dintre poliţişti ar fi primit inclusiv o sticlă de vin.
Din anchetă reiese că, în unele situaţii, cei doi agenţi de la Poliţia Lespezi au acţionat împreună, împărţind banii primiţi de la şoferi.
Agentul din cadrul Postului de Poliţie Lespezi suspectat de 12 fapte de luare de mită ”a adoptat o rezoluţie infracţională unică, constând în aceea de a pretinde şi primi sume de bani de la conducătorii auto pe care-i oprea în trafic pentru a nu-i sancţiona contravenţional, în timp ce se afla în exercitatrea atribuţiilor de serviciu”, susţin procurorii.
În 8 mai 2023, cu prilejul controlului traficului rutier pe sectorul de drum care face legătura între localităţile Lespezi şi Buda, judeţul Iaşi, poliţistul, împreună cu colegul său, l-a oprit pe un şofer cu autovehiculul înmatriculat în judeţul Neamţ fiindcă nu a respectat semnificaţia indicatorului depăşirea interzisă şi, pentru a nu-l sancţiona,a pretins o sumă de bani, primind 100 de lei, din care a dat 50 de lei colegului. În 16 mai 2023 în timpul unui control în trafic în zona localităţii Buda, comuna Lespezi, cei doi agenţi au oprit o autoutilitară care era încărcată cu lemne.
”Pentru a nu i se efectua controlul asupra autoutilitarei, A. V.-T. (şoferul - n.r.) a mers la autoturismul de poliţie şi pe geam, în dreptul agentului P., a introdus mâna in autoturismul de poliţie şi a lăsat să cadă înăuntru suma de 100 lei. Cei doi agenţi nu au mai procedat la efectuarea controlului, agentul P.G. a luat de jos suma de 100 lei pe care a introdus-o în buzunar, şi mai tarziu a dat suma de 50 lei agentului A. L.”, informează procurorii.
În aceeaşi zi, cei doi agenţi au oprit o autoutilitară cu număr de înmatriculare de Botoşani şi au primit de la şofer 100 lei. În 26 mai 2023, unul dintre poliţisti a oprit în trafic un şofer cu maşină de Suceava, ”de la care a pretins şi primit suma de 100 lei, pentru a nu-l sancţiona pentru lipsa documentelor legale asupra sa şi nepurtarea centurii de siguranţă”. În aceeaşi zi, poliţistul a oprit în trafic alţi şoferi, cu maşini care nu erau înmatriculate în judeţul Iaşi, şi a primit de la aceştia bani pentru a nu-i sancţiona pentru diverse abateri. De la un şofer care transporta material lemnos a cărui lungime depăşea caroseria autoutilitarei, poliţistul a primit 50 de lei, spun procurorii. De la altul, a primit suma de 100 de lei pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu şi a constata depăşirea cantităţii de lemne prevăzute în aviz.
”În data de 07.06.2023, cu prilejul controlului traficului rutier pe raza localităţii Lespezi, a oprit auto marca Iveco condus de P. A. C. de la care a pretins suma de 300 lei pentru a nu-l sancţiona că nu deţinea triunghi reflectorizant, trusa medicală si stingător, fără a primi însă vreo sumă de bani. În data de 10.06.2023, cu prilejul controlului traficului rutier pe raza localităţii Lespezi inculpatul A. L. a oprit autoutilitara încărcată cu masă lemnoasă, condusă de suspectul B. C.-V., căruia i-a imputat nereguli la caroserie şi de la care a pretins o sumă de bani, primind o sticlă de vin si 100 de lei. În data de 10.06.2023, cu prilejul controlului traficului rutier, la intrare în localitatea Conţeşti, inculpatul A. L. a oprit autoturismul marca Mercedes Sprinter condus de suspectul P. M. care transporta scânduri pentru care nu deţinea acte, de la care a pretins o sumă de bani şi a primit 150 de lei pentru a nu lua măsurile legale; În data de 09.06.2023, cu prilejul controlului traficului rutier pe raza localităţii Lespezi, inculpatul A. L. a oprit autocamionul condus de suspectul O. C. căruia i-a reproşat abateri referitoare la transportul efectuat şi a pretins o sumă de bani, primind 100 de lei”, se arată în documentele procurorilor.
Conform anchetatorilor, în mod similar proceda şi agentul de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Cristeşti. Faptele acestuia s-ar fi produs începând cu luna mai anul trecut. La fel ca poliţiştii de la Lespezi, agentul oprea în trafic fie autoutilitare, fie autoturisme conduse de şoferi din alte judeţe care încălcau Codul Rutier şi cerea diverse sume de bani.
Spre exemplu, în 22 mai 2023, la ieşire din localitatea Cristeşti, a oprit un autoturism care circula cu viteză, primind de la şofer 50 de euro şi 100 de lei; în 12 iunie 2023 poliţistul e suspectat că a primit bani de la doi şoferi efectuaseră o depăşire interzisă, iar trei zile mai târziu a primit 100 lei pentru a nu sanctiona un şofer din judeţul Neamţ pentru neconformitatea remorcii. Tot o sută de lei i-a dat poliţistului şi un şofer care nu avea prelată şi aviz de insoţire a mărfii.
Alături de cei trei poliţişti, în dosar au fost trimişi în judecată şi şase şoferi, inculpaţi pentru dare de mită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.