Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei ani de închisoare pentru un jurnalist belarus care a scris despre KGB

thetimes.co.uk
arestat maini inchisoare catuse

Un jurnalist care a lucrat în trecut pentru un cotidian rus a fost condamnat joi la trei ani de închisoare în Belarus pentru un articol în care era menţionat serviciul de securitate belarus KGB, informează presa locală preluată de AFP.

Instanţa a considerat că ziaristul Ghenadi Mojeiko este vinovat de insultă la adresa preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko şi de instigare la dezbinare naţională şi socială, a transmis agenţia oficială de presă BELTA.

Mojeiko, în calitate de corespondent la Minsk al cotidianului rus Komsomolskaia Pravda, agreat de Kremlin, a publicat în 2021 un articol despre un schimb de focuri în capitala belarusă, eveniment în care a fost implicat KGB şi în urma căruia a fost ucis un expert în tehnologia informaţiei. Jurnalistul a citat aprecierile favorabile ale unui coleg de clasă al specialistului respectiv şi a fost acuzat atunci de tentativă de reabilitare a imaginii unui infractor. Redacţia din Minsk a ziarului Komsomolskaia Pravda a fost închisă în octombrie 2021.

Poliţia belarusă afirmă că l-a arestat pe Mojeiko după ce acesta a fost extrădat din Rusia, de unde încerca să ajungă într-o altă ţară.

Regimul autoritar al lui Lukaşenko, aflat la putere în Belarus din 1994, a reuşit în ultimii să alunge din ţară multe organizaţii de presă şi a condamnat la închisoare pe termene lungi numeroşi jurnalişti independenţi, reaminteşte AFP. Mojeiko a fost pedepsit la mai puţin de o săptămână după verdictul pronunţat la Minsk împotriva a două şefe ale site-ului de informaţii independent Tut.by: 12 ani de închisoare. La începutul lui februarie, jurnalistul Andrzej Poczobut, personalitate a minorităţii poloneze din Belarus, a primit opt ani de închisoare pentru "incitare la ură".

Conform centrului de apărare a drepturilor omului Viasna din Belarus, în închisorile din această ţară se află în prezent peste 1.400 de deţinuţi politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.