Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei mari organizaţii care militează pentru apărarea libertăţii presei înfiinţează un 'tribunal' pentru a le cere socoteală guvernelor implicate

nonguvernamental.org
news stiri presa jurnalism jurnalisti

Trei mari organizaţii care militează pentru apărarea libertăţii presei, printre care şi Reporteri fără Frontiere, au anunţat marţi înfiinţarea unui "tribunal" însărcinat să ancheteze crimele împotriva jurnaliştilor şi să ceară socoteală guvernelor considerate responsabile de aceste crime, relatează AFP.

Scopul iniţiativei este, înainte de toate, de a denunţa violenţa în creştere împotriva acestei profesiuni în lumea întreagă. Din 1992, peste 1.400 de jurnalişti au fost ucişi, iar în opt cazuri din zece în care un jurnalist este asasinat, criminalii nu sunt prinşi, subliniază Reporteri fără Frontiere (RSF) într-un comunicat.

Pe lângă RSF, cu sediul la Paris, la crearea acestui "tribunal de opinie" participă şi Free Press Unlimited (FPU), cu sediul la Amsterdam, şi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York.

Această instanţă va lua forma unei adunări deliberative în cadrul căreia diverse personalităţi vor denunţa sub o formă juridică acte pe care le consideră reprobabile faţă de jurnalişti, în special în raport cu dreptul internaţional. Avizele lor vor fi apoi trimise autorităţilor implicate.

Obiectivul este de a face în aşa fel încât statele responsabile de încălcări ale dreptului internaţional faţă de jurnalişti să-şi asume responsabilităţile, explică textul citat.

Format din jurişti internaţionali, acest "tribunal" va avea prima sa audiere pe 2 noiembrie, la Haga, pentru a discuta trei cazuri răsunătoare - asasinarea în 2009 a redactorului-şef al ziarului "The Sunday Leader", Lasantha Wickrematunge, în Sri Lanka, uciderea jurnalistului mexican Miguel Angel Lopez Velasco în 2011 şi cea a sirianului Nabil Al-Sharbaji în 2015.

"Tribunalul poporului va pune sub acuzare guvernele din Sri Lanka, Mexic şi Siria pentru că nu au făcut dreptate în cele trei cazuri de crimă", scrie RSF în comunicat, potrivit Agerpres.ro.

Un celebru avocat pentru drepturile omului, spaniolul Almudena Bernabeu, va conduce acuzarea în cadrul acestei prime audieri.

Printre martorii cheie care vor depune mărturie se vor afla Hatice Cengiz, universitară şi logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asasinat în 2018, Matthew Caruana Galizia, jurnalist şi fiul jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată în 2017, şi Pavla Holcova, jurnalistă de investigaţie şi colega jurnalistului slovac Jan Kuciak, asasinat în 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.