Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei militari din MONUSCO şi 12 protestatari împotriva misiunii ONU în RD Congo şi-au pierdut viaţa în timpul manifestaţiilor

YouTube
ONU Congo

Trei militari din MONUSCO (Misiunea ONU în Republica Democratică Congo) şi 12 manifestanţi şi-au pierdut viaţa marţi, în cea de-a doua zi a protestelor împotriva "căştilor albastre", transmite AFP.

Şeful poliţiei din Butembo, al treilea oraş ca mărime din provincia Kivu de Nord, a declarat că din rândul forţei Naţiunilor Unite au fost ucişi doi soldaţi indieni şi unul marocan, iar un alt militar a fost rănit, iar dintre demonstranţi au murit şapte şi au fost răniţi mai mulţi. Situaţia era tensionată şi în cursul după-amiezii, a afirmat colonelul Paul Ngoma. Forţele de securitate au dispersat manifestanţii din faţa unei baze a MONUSCO, iar unii tineri localnici erau înarmaţi, potrivit Agerpres.ro.

La Goma, capitala aceleiaşi provincii, au fost ucişi cel puţin cinci protestatari, conform purtătorului de cuvânt al guvernului de la Kinshasa. Un corespondent al AFP a văzut un manifestant împuşcat în cap, aparent din interiorul bazei logistice a misiunii ONU, care a fost luată cu asalt dimineaţa devreme. Demonstranţii au atacat şi tabăra de tranzit a "căştilor albastre", situată în afara centrului oraşului.

Congolezii protestează împotriva Organizaţiei Naţiunilor Unite, acuzând ineficienţa MONUSCO în lupta împotriva grupărilor armate din RD Congo. Pe afişele mişcării se pot citi sloganuri cum ar fi "Nu mai vrem MONUSCO" sau "Bye bye MONUSCO", iar forţele de ordine locale reuşesc cu greu să controleze mulţimile.

Misiunea ONU în RDC a început în 1999 sub denumirea de MONUC, iar în 2010 a fost redenumită MONUSCO (misiunea de stabilizare). În prezent, aceasta numără 1400 de militari, fiind una din cele mai costisitoare din lume pentru Organizaţia Naţiunilor Unite, cu un buget anual de un miliard de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.