Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei puteri mondiale resping ferm acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina va folosi o 'bombă murdară'

radioactive

Cei mai importanți diplomați din Franța, Marea Britanie și Statele Unite, trei dintre cei mai puternici aliați ai Ucrainei, au emis o rară declarație comună în care au respins acuzația Rusiei potrivit căreia Kievul se pregătește să folosească o așa-numită bombă „murdară” pe propriul teritoriu, calificând-o drept un pretext inventat de Moscova pentru escaladarea războiului.

În declarație, cele trei guverne au confirmat că miniștrii apărării au vorbit fiecare cu ministrul rus al apărării, Serghei K. Shoigu, și au respins "afirmațiile transparent false ale Rusiei" privind o bombă "murdară", informează New York Times.

"Lumea ar vedea prin orice încercare de a folosi această afirmație ca pretext pentru escaladare", se arată în declarație.

O bombă „murdară” folosește explozibili tradiționali pentru a pulveriza material radioactiv. Rusia nu a oferit în mod public dovezi care să susțină acuzațiile, iar ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a calificat declarațiile drept "minciuni".

Într-o declarație separată, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că Șoigu i-a acuzat pe aliații Ucrainei, inclusiv Marea Britanie, că plănuiesc "să escaladeze conflictul din Ucraina". Wallace a respins aceste afirmații, se arată în declarație, și "a avertizat că astfel de acuzații nu ar trebui să fie folosite ca pretext pentru o escaladare mai mare".

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a criticat, de asemenea, acuzația rusă.

"Dacă Rusia sună și spune că Ucraina ar pregăti ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea", a declarat Zelenskyy în discursul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.