Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tribunalul București l-a condamnat pe Grigore Cartianu: Jurnalistul, obligat la plata unor despăgubiri fostului șef al Loteriei Române

romanialibera.ro
Grigore Cartianu

Prin hotărârea Tribunalului București, rămasă definitivă, jurnalistul Grigore Cartianu a fost obligat să achite lui Ovidiu Portariuc, fost director general al Loteriei Române și fost primar al municipiului Botoșani, despăgubiri materiale pentru prejudiciul moral cauzat prin publicarea unor articole denigratoare, instanța impunându-i inclusiv eliminarea din mediul online, din publicația ziariștii.com, a articolelor din datele de 4 ianuarie 2019 și 25 ianuarie 2020.

Motivarea hotărârii TB, AICI! (.pdf)

Articolele în cauză sunt „El este directorul PSD-ist care, împreună cu ministrul Teodorovici, a jefuit Loteria Română pentru a-l îmbogăți pe fugarul Ghiță! Milioane făcute cadou RTV”, respectiv „El e directorul Loteriei, cel care a patronat hoția specială de Anul Nou! E PSD-ist influent, a fost primarul oraşului Botoşani”.

În aceste articole, Cartianu îl acuza în mod direct pe Portariuc, fără a aduce vreo dovadă, că a jefuit Loteria Română, direcționând dicreționar bani publici către entități private, că a organizat un jaf enorm și scandalos, că a avut un management neprofesionst și necinstit la conducerea instituției publice, că a semnat contracte oneroase fără licitație și că a realizat mutări scandaloase, generând și maximizând o pretinsă pagubă în sarcina Loteriei Române.

Instanța de judecată i-a dat dreptate lui Portariuc, confirmând că „afirmațiile pârâtului (n.r. Cartianu) au o doză evidentă de subiectivism, fără ca judecata de valoare redată în conținutul articolelor să aibă o bază factuală suficientă și precisă”, că „pârâtul nu a verificat în mod riguros veridicitatea termenilor folosiți” și că „afirmațiile lansate în spațiul public despre reclamant” au avut „menirea de a-l discredita și de a-l decredibiliza în ochii opiniei publice, prin asocierea cu practici cel puțin ilicite”, concluzia instanței fiind aceea că „afirmațiile pârâtului sunt susceptibile a fi caracterizate ca vătămătoare pentru valorile protejate cât privește persoana reclamantului (onoare, demnitate, reputație), cu atât mai mult cu cât adevărul celor relatate nu a fost confirmat ulterior, în lipsa oricăror mijloace de probă (…)”.

Avocatul Cristian Winzer care l-a reprezentat pe Ovidiu Portariuc în procesul intentat lui Cartianu, a declarat: „Instanța a confirmat indubitabil că prin enunțarea publică deliberată a unor neadevăruri și a unor judecăți de valoare făcute fără o minima bază factuală și prin utilizarea unor cuvinte și expresii denigratoare, defăimătoare și calomnioase, domnul Cartianu a depășit sfera caracterului informativ care prezintă interes pentru opinia publică, aducând grave atingeri demnității, onoarei și reputației clientului nostru. Am avut convingerea că expunerile pârâtului nu erau și nu puteau fi justificate nici de dezbaterea unui subiect de interes public și nici nu se încadrau în limitele dozei de exagerare și provocare permise de CEDO. Soluția obținută de avocații noștri dovedește gravitatea afirmațiilor profund neadevărate făcute de către domnul Cartianu printr-un mijloc de comunicare în masă, deși calitatea acestuia de jurnalist și de formator de opinie obliga la o evidentă prudență în redarea și diseminarea informației, la respectarea normelor deontologice și mai ales la o riguroasă verificare prealabilă a informației pe care dorea să o publice. Tribunalul reține în mod clar forma intenției, probând că actul jurnalistic ofensator a fost unul premeditat.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.