Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tribunalul militar din Guantanamo îşi reia audierile în cazul suspecţilor în atentatele 9/11

Khaled Sheikh Mohammed, 9-11

Cei cinci acuzaţi în cazul atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, printre care Khaled Sheikh Mohammed, considerat a fi creierul atacurilor respective, urmează să compară în faţa completului de judecată miercuri, pentru o nouă serie de audieri la baza militară de la Guantanamo (Cuba), în cadrul pregătirii procesului lor judiciar, transmite AFP, potrivit agerpres.

Procedura suscită un interes sporit odată cu recenta preluare a mandatului de preşedinte al SUA de către Donald Trump, care a afirmat că nu ar ezita să trimită noi prizonieri în centrul de detenţie instalat într-o bază militară din insula Cuba.

ALERTĂ - ATENTAT în capitala Somaliei: Explozie PUTERNICĂ și focuri de armă - VIDEO/FOTO

Totuşi, în acest stadiu pare imposibil de prevăzut o dată a procesului 'Celor 5 de la 11 septembrie', care este una dintre procedurile cele mai complexe din istoria justiţiei americane. Acuzaţii riscă pedeapsa cu moartea.

''Suntem mai decişi ca oricând să prezentăm aceste persoane în faţa justiţiei şi vom face acest lucru, indiferent de cât timp ne va lua'', a declarat marţi generalul Mark Martins, procuror principal în această afacere.

În opinia sa, selecţia juraţilor ar putea începe până în martie 2018, însă de partea apărării anul 2020 este considerat un calendar mai realist. Cei cinci, care sunt deţinuţi începând din 2002, au fost inculpaţi în urmă cu nouă ani; procedura avansează însă extrem de lent.

Judecătorul militar James Pohl va anunţa miercuri dacă audierile pot avea loc în absenţa lui Cheryl Bormann, avocata principală a cetăţeanului yemenit Walid Ben Attash. Apărătoarea acestuia a suferit o fractură de braţ şi din acest motiv nu se află la Guantanamo.

Acuzarea ar dori ca Ben Attash să renunţe în mod excepţional la prezenţa avocatei sale, dar apărătorii altor acuzaţi se tem că în acest fel s-ar crea un precedent periculos.

Mai special este cazul lui Khaled Sheikh Mohammed, arestat în Pakistan în 2003, care a fost supus în numeroase rânduri practicii simulării înecului (waterboarding), înainte de a ajunge la Guantanamo, în anul 2006.

Citeşte şi: Un adolescent austriac le-a spus autorităţilor că a fabricat o bombă-test în Germania

La baza militară de la Guantanamo încă se află 41 de deţinuţi. Fostul preşedinte american Barack Obama nu ''a reuşit să închidă tabăra de prizonieri aşa cum promisese, mulţumindu-se să reducă numărul deţinuţilor'', în contextul în care aici se aflau 242 de persoane la momentul venirii sale la Casa Albă, în 2009.

Printre acuzaţii pentru atentatele de la 11 septembrie 2001 se mai află yemenitul Ramzi Ben al-Shaba şi nepotul lui Khaled Sheikh Mohammed, Ammar al-Balushi, cunoscut şi drept Ali Abdul Aziz-Ali, de origine pakistaneză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.