Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tribunalul Prahova a tranșat o dispută teritorială - Cheile Bicazului trec din administrarea județului Neamț în cea a județului Harghita

ciocanel judecator

Tribunalul Prahova a dat câștig de cauză Primăriei Gheorgheni, într-un dosar în care reprezentanții instituției au contestat limita dintre orașul Gheorgheni, aflat în Harghita, și comuna Bicaz Chei, din Neamț. Astfel, potrivit deciziei, Cheile Bicazului trec în administrarea județului Harghita, informează MEDIAFAX.

Cheile Bicazului sunt motiv de dispută în instanţă între judeţele Neamţ şi Harghita încă din 2013.

La jumătatea lunii iunie, magistraţii Tribunalului Prahova au stabilit linia de hotar dintre judeţul Neamţ şi Harghita, astfel că zona Cheile Bicazului aparţine acum oraşului Gheorghieni şi nu comunei Bicaz Chei.

Citește și: EXCLUSIV ‘Spirala’ USR-PLUS-LGBT-Rezist. Finanțatorul din umbră

„Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de Consiliul Judeţean Harghita. Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz – Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1)-Lacul Roşu-limita Jud. Neamţ o +ooo 32 +32,ooo Km., conform Hotărârii nr. 540/2000 din 22/06/2000 publicat în Monitorul Oficial, Partea I NR. 338 din 20.07.2000", se arată în decizia magistraților.

Sentinţa nu este însă definitivă şi poate fi atacată.

Primarul orașului Gheorgheni spune că și-a dat seama în 2009 că limitele dintre cele două județe au fost modificate.

Citește și: Silviu Mănăstire anunță echipa pe care și-a făcut-o azi-noapte Viorica Dăncilă: ‘O să fie scandal!’

„În 2009 s-a făcut rectificarea hotarului dintre judeţele Harghita şi Neamţ. Atunci am observat că au fost modificate cu ani înainte graniţele. I-am dat în judecată şi am câştigat", a declarat, pentru MEDIAFAX, Janos Mezei, primarul municipiului Gheorgheni.

De cealaltă parte, reprezentanții comunei din județul Neamț spun că delimitarea s-a făcut în 1998, iar procesul verbal încheiat atunci a fost semnat de ambele părți.

„Litigiul a apărut de la o grăniţuire din 1998, lucrare făcută de oraşul Gheorgheni. S-a întocmit un proces verbal atunci, s-a făcut o grăniţuire cu o firmă specializată din Miercurea Ciuc, am semnat şi noi ca vecini, au semnat şi ei ca vecini şi până la urmă şi-au contestat propriul proces verbal. (...) Cu câţiva ani în urmă şi-au atacat în instanţă propriul lor proces verbal, încheiat şi făcut de ei", a explicat Gheorghe Oniga, primarul comunei Bicaz-Chei din Neamţ.

Citește și: Radu Banciu iese din nou la rampă! Acesta nici nu e un partid, e un apendice al frustrărilor .

El susţine că decizia instanţei din Prahova va fi atacată.

Întrebat ce avantaje ar avea dacă zona trece în limitele judeţului Harghita, primarul din Gheorgheni, Janos Mezei, a declarat că „municipiul poate să îşi adune de acolo taxele şi impozitele de la comercianţi şi de la toţi cei care stau acolo. Şi mai mult, este zonă turistică şi acolo sunt bani totuşi, care ar intra în bugetul local".

Cheile Bicazului sunt incluse în Parcul Naţional Cheile Bicazului - Hăşmas şi sunt vizitate anual de zeci de mii de persoane, fiind considerate printre cele mai frumoase chei din estul Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.