Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tromboza apare extrem de rar după a doua doză de AstraZeneca - studiu

smartradio.ro
vaccin astrazeneca

Recomandarea pentru persoanele care au făcut doza 1 cu AstraZeneca este continuarea schemei de vaccinare cu același tip de vaccin, potrivit unui comunicat CNCAV.

Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia este extrem de rar după administrarea celei de-a doua doze de vaccin AstraZeneca, conform unei evaluări făcute de compania producătoare. Potrivit unui comunicat al CNCAV, compania producătoare a continuat colectarea și analizarea datelor în urma raportărilor privind reacția adversă extrem de rară- sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie (STT)- după vaccinare cu Vaxzevria (AstraZeneca).

Astfel, în baza de date a companiei au fost raportate la nivel global, până la 30 aprilie, 13 cazuri de sindrom de tromboză asociat cu trombocitopenie, apărute până în 14 zile de la administrarea cele de a doua doze, la persoane cu vârsta cuprinsă între 45-85 ani.

„Compania a calculat frecvența acestor reacții pe baza datelor puse la dispoziție de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Departamentul Afacerilor, Energiei și a Strategiei Industriale din Marea Britanie. Rezultatele au arătat că:

• incidența STT până în 14 zile de la administrarea dozei 1: 8,1/1.000.000;

• incidența STT până în 14 zile de la doza 2: 2.3/1.000.000”, se mai arată în comunicat.

Conform CNCAV, rezultatele evaluării confirmă faptul că, după efectuarea dozei 2, sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia (STT) este extrem de rar.

Recomandarea pentru persoanele care au făcut doza 1 cu Vaxzevria (AstraZeneca) este continuarea schemei de vaccinare cu același tip de vaccin. Doar în cazurile de contraindicație pentru efectuarea rapelului cu vaccinul AstraZeneca se recomandă continuarea schemei cu alt tip de vaccin, însă, la acest moment, nu poate fi evaluat profilul de siguranță.

În ceea ce privește eficiența vaccinului împotriva a infecțiilor simptomatice și severe cauzate de varianta Alpha aceasta este de 50% după doza 1, 66% (prevenția infecției simptomatice) după doza 2 și 86% (prevenția spitalizării) după a doua doză.

Eficiența împotriva infecțiilor cu varianta Delta este de 33% după prima doză, de 60% (prevenția infecției simptomatice) după doza 2 și de 92% (prevenția spitalizării) după a doua doză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.