Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trudeau audiat în cazul crizei șoferilor de camioane

Fox News
canada camioane

Premierul canadian Justin Trudeau ar urma să se prezinte în curând în faţa unei comisii de anchetă pentru a justifica folosirea Legii asupra măsurilor de urgenţă cu scopul de a pune capăt importantei mişcări de contestare a şoferilor de camioane la începutul anului, a indicat biroul său marţi, notează AFP, preluat de Agerpres.

Rar folosite în timp de pace, aceste prerogative au fost invocate în februarie, după săptămâni de manifestaţii care paralizaseră capitala federală, Ottawa, şi blocaseră frontierele cu vecinul american. Comisia privind starea de urgenţă, condusă de un fost judecător, urmează să înceapă pe 13 octombrie şase săptămâni de audieri publice în acest caz.

Biroul premierului a declarat pentru AFP că Justin Trudeau se aşteaptă să fie invitat la audieri şi că "salută oportunitatea". Justin Trudeau a apărat folosirea legii, afirmând că autorităţile aveau nevoie de "mai multe instrumente pentru a restabili ordinea" după mai bine de trei săptămâni de "activităţi periculoase şi ilegale".

Decizia sa de a invoca Legea asupra măsurilor de urgenţă, care conferă guvernului prerogative excepţionale pentru a face faţă unei crize majore, a fost puternic criticată, în special de opoziţia politică, precum şi de asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţii.

Minimizată iniţial de autorităţi, mişcarea de contestare a pornit de la şoferii de camioane protestând faţă de obligaţia de a fi vaccinaţi pentru a trece frontiera cu Statele Unite, apoi s-a extins la un refuz general al regulilor de sănătate publică în Canada.

Protestatarii au mers atât de departe încât au blocat un pod între oraşul canadian Windsor şi oraşul american Detroit, paralizând o rută comercială esenţială pentru industrie, în special pentru producătorii de automobile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.