Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trudeau în problema Fâșiei Gaza: 'Este imperativ să se clarifice faptele cu privire la cele întâmplate'

National Post
Justin Trudeau

Premierul canadian Justin Trudeau a cerut lansarea fără întârziere a unei anchete independente după moartea a 59 de palestinieni, ucişi luni în ciocniri cu armata israeliană, în violenţele care au coincis cu inaugurarea ambasadei SUA de la Ierusalim, relatează joi agenţia Petra, preia Agerpres.

"Folosirea forţei excesive şi a muniţiei reale care a fost raportată este de neiertat. Este imperativ să se clarifice faptele cu privire la cele întâmplate în Gaza", a subliniat Justin Trudeau, într-un comunicat difuzat miercuri seara.

Vezi și: Conflictul din Gaza evoluează. Armata israeliană a trecut la faza următoare de luptă contra rebelilor

"Canada cere să se realizeze imediat o anchetă independentă pentru a evalua situaţia din teren", a adăugat premierul canadian, menţionând că ţara sa este "gata să contribuie" la această anchetă.

Trudeau şi-a exprimat totodată "consternarea" faţă de faptul că între cele circa 2500 de persoane rănite în timpul protestelor de luni s-a numărat şi medicul canadian Tarek Loubani, dând asigurări că autorităţile din Canada fac tot posibilul pentru a-l ajuta pe acesta şi familia sa şi se află în contact cu autorităţile israeliene "pentru a înţelege mai bine cum s-au putut produce aceste evenimente".

Vezi și: Statele Unite şi aliaţii lor din Golf sancţionează Hezbollahul libanez

Aliat tradiţional al statului evreu, Canada s-a distanţat în mai multe rânduri de guvernul israelian după instalarea la putere a liberalilor lui Trudeau, la sfârşitul lui 2015. Partidul conservator, care reprezintă opoziţia oficială la Ottawa, a decis în februarie că, dacă va câştiga alegerile legislative din 2019, Canada va recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, menţionează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.