Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump a blocat preluarea de 117 miliarde de dolari a Qualcomm de către Broadcom, din motive de securitate

Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a blocat luni, printr-un ordin executiv, preluarea ostilă a Qualcomm de către Broadcom, o tranzacţie de 117 miliarde de dolari care a fost analizată de o comisie specială din cauza riscurilor de securitate, transmite Bloomberg, conform news.ro.

Trump a acţionat la recomandarea Comisiei pentru Investiţii Străine a Statelor Unite (CFIUS), care analizează achiziţile de companii americane de către investitori străini.

Decizia preşedintelui a fost anunţată la câteva ore după ce Hock Tan, directorul general al grupului Broadcom, din Singapore, s-a întâlnit cu oficiali de la Pentagon, într-un ultim efort de a salva acordul, care ar fi fost cel mai  mare realizat vreodată în industria tehnologiei.

”Există dovezi credibile care m-au făcut să cred că Broadcom, prin achiziţia Qualcomm, ar fi putut să pună în pericol securitatea naţională a SUA, prin acţiunile sale”, a afirmat Trump în ordinul publicat luni seara, la Washington.

Ordinul scoate în evidenţă poziţia fermă a administraţiei Trump faţă de prealuarea de companii americane de tehnologie de către investitori străini.

În septembrie, Trump a blocat vânzarea companiei Lattice Semiconductor unui investitor sprijinit din China.

Este pentru a patra oară în ultimii 25 de ani când un preşedinte american blochează o preluare străină a unei companii americane, din motive de securitate.

Cel puţin şase acorduri de preluare din sectorul tehnologiei au eşuat în timpul administraţiei Trump, din cauza obiecţiilor legate de securitate naţională ridicate de CFIUS.

Broadcom a anunţat într-un comunicat că analizează ordinul preşedintelui american şi că ”respinge cu tărie că achiziţia Qualcomm ridică orice fel de problemă de risc pentru securitatea naţională”.

Reprezentanţii Qualcomm nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Ordinul prezidenţial a marcat o intervenţie fără precedent a Casei Albe pentru a opri o ofertă din partea unei companii. Broadcom nu avea un acord de preluare a companiei Qualcomm, din San Diego ci încerca să obţină sprijinul acţionarilor Qualcomm pentru a controla consiliul de administraţie al acesteia. CFIUS a deschis investigaţia pentru a analiza riscurile legate de securitatea naţională fără să aştepte ca acordul să aibă loc.

Pe 4 martie, Trezoreria SUA a ordonat Qualcomm să amâne un vot al acţionarilor cu 30 de zile, afirmând că preluarea de către Broadcom pune în pericol poziţia de lider a companiei americane în dezvoltarea viitoarei generaţii de tehnologie wireless. Guvernul american a arătat că este îngrijorat că Broadcom va reduce investiţiile în cercetare şi dezvoltare, pentru a mări profitul pe termen scurt. Acest fapt ar fi putut să permită companiilor din China, în special Huawei Technologies, să devină principalul furnizor.

Ordinul lui Trump a venit în timp ce Broadcom se afla în procesul de transferare a sediului central din Singapore în SUA, care fusese anunţat în noiembrie, după o întâlnire a lui Tan cu Trump, la Casa Albă. După întâlnirea respectivă, CFIUS a aprobat preluarea de către Broadcom a Brocade Communications Systems, condiţionată de transferarea sediului central în SUA, potrivit Broadcom.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.