Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump la Tel Aviv: 'Avem în faţa noastră o rară oportunitate de a aduce pacea în regiune'

BBC
trump, tel aviv

Preşedintele american Donald Trump şi-a declarat luni, la sosirea pe aeroportul din Tel Aviv, convingerea că există 'o oportunitate rară' de a aduce pacea în regiune şi de a înfrânge terorismul, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de agerpres.

'Avem în faţa noastră o rară oportunitate de a aduce securitatea, stabilitatea şi pacea pentru această regiune şi locuitorii săi, învingând terorismul şi creând un viitor de armonie, prosperitate şi pace', a declarat Trump, într-o scurtă alocuţiune.

Citeşte şi: Donald Trump a ajuns în Israel, al doilea popas în Orientul Mijlociu - LIVE VIDEO

'Nu putem ajunge acolo decât lucrând împreună. Nu există o altă cale', a insistat el.

'Am venit pe acest pământ străvechi şi sfânt pentru a reafirma legăturile indestructibile între Statele Unite ale Americii şi statul Israel', a mai spus preşedintele american.

Preşedintele Statelor Unite şi Prima Doamnă, Melania Trump, au fost întâmpinaţi pe aeroport de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi de soţia acestuia, Sara, precum şi preşedintele Reuven Rivlin şi de soţie.

La rândul său, Netanyahu a lăudat discursul 'plin de forţă' susţinut de Trump la Riad şi a exprimat angajamentul de pace al Israelului. 'Fie ca vizita dumneavoastră să fie o piatră de hotar pe drumul către pace', a declarat premierul israelian, în cursul ceremoniei de primire.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat cu puţin înaintea orei locale 12:30 (09:30 GMT) pe aeroportul internaţional Ben Gurion de la Tel Aviv.

Citeşte şi: ALERTĂ teroristă în Berlin. Sediul SPD a fost evacuat - VIDEO

Preşedintele Trump urmează să se deplaseze cu elicopterul spre Ierusalim, unde va face o vizită la Zidul Plângerii, iar în cursul serii va avea o întrevedere cu premierul Netanyahu.

Călătoria lui Trump de la Raid la Tel Aviv marchează primul zbor direct al unui preşedinte american din Arabia Saudită spre Israel. La Riad, liderul de la Casa Albă a susţinut un discurs în care a întins o mână lumii musulmane şi a cerut un parteneriat împotriva terorismului.

Cu puţin timp înaintea aterizării la Tel Aviv, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, aflat la bordul Air Force One, le-a declarat reporterilor că preşedintele Trump este pregătit să investească eforturi personale în procesul de pace în Orientul Mijlociu dacă liderii israelieni şi palestinieni sunt pregătiţi să se implice în mod serios în acest proces.

O întâlnire tripartită între lideri ai SUA, Israelului şi Palestinei ar fi avută în vedere pentru 'o dată ulterioară', nu cu prilejul actualei deplasări, a indicat Tillerson.

Citeşte şi: Iranul răspunde dur la acuzaţiile lui Trump: 'Vrea SĂ POMPEZE bani din Arabia Saudită'

'Ţările arabe, Israel, Statele Unite, toţi suntem confruntaţi cu aceeaşi ameninţare: ascensiunea în putere a grupării Statul Islamic, a organizaţiilor teroriste', a adăugat el. 'Cred că aceasta creează o dinamică diferită', a apreciat Tillerson.

Întrebat în legătură cu controversa informaţiilor clasificate pe care Trump le-ar fi dezvăluit unor responsabili ruşi fără acordul Israelului, secretarul de stat a încercat să-i minimalieze importanţa.

'Nu cred că există motive pentru a se scuza. Dacă israelienii au întrebări sau solicitări de clarificări, vom fi bucuroşi să le răspundem', a mai spus Tillerson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.