Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump salută eliberarea pastorului Brunson ca un "pas enorm" în direcţia îmbunătăţirii relaţiilor SUA cu Turcia

trump semneaza

Preşedintele Donald Trump a spus sâmbătă că eliberarea pastorului american Andrew Brunson, după doi ani de detenţie în Turcia, reprezintă un "pas enorm" în direcţia îmbunătăţirii relaţiilor Statelor Unite cu această ţară, negând însă încheierea unui acord cu Ankara pe acest subiect, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Unicul acord, dacă s-ar putea numi un acord, este unul psihologic. Ne simţim astăzi mult mai diferit faţă de Turcia decât ieri şi cred că avem o oportunitate de a deveni cu adevărat mai apropiaţi", le-a spus Trump reporterilor, în cadrul întâlnirii avute cu pastorul Brunson, în Biroul Oval, la Casa Albă.

Un tribunal turc din Aliaga, regiunea Izmir, a ordonat vineri eliberarea pastorului american Andrew Brunson, a cărui detenţie a provocat o gravă criză diplomatică între Ankara şi Washington.

Instanţa de judecată l-a condamnat pe Brunson la trei ani şi 45 de zile de închisoare pentru acuzaţii de terorism, însă a făcut cunoscut că pastorul american nu va ispăşi sentinţa pentru că s-a aflat deja în detenţie din octombrie 2016.

Pastorul în vârstă de 50 de ani, originar din Carolina de Nord, a fost arestat în decembrie 2016. El a fost acuzat de legături cu mişcarea lui Fethullah Gulen, un cleric musulman care trăieşte în exil în SUA şi pe care Turcia îl consideră a fi principalul vinovat pentru tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. De asemenea, Andrew Brunson a fost acuzat de colaborare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formaţiune scoasă în afara legii în Turcia.

Detenţia şi apoi arestul la domiciliu în cazul pastorului Brunson au provocat o criză gravă între Ankara şi Washington. Preşedintele american Donald Trump, înfuriat de detenţia lui Andrew Brunson, a autorizat în august dublarea taxelor vamale la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia. Ankara a ripostat sporind la rândul ei taxele vamale la importurile de maşini, alcool şi tutun din SUA.

Eliberarea pastorului ar putea semnala un dezgheţ în relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO, notează Reuters, care relevă că Trump, care l-a primit pe Brunson sâmbătă la Casa Albă, nu a promis o ridicare a sancţiunilor, dar a spus că salută sfârşitul "relaţiei dure" existente în ultimele două luni între cele două state.

Cu acelaşi prilej, în faţa secretarului de Stat, Mike Pompeo, a consilierului pentru securitate naţională, John Bolton, a mai multor parlamentari americani şi a familiei sale, pastorul Brunson a îngenunchiat lângă Trump în Biroul Oval, a pus o mână pe umărul său şi s-a rugat la Dumnezeu să-i dea preşedintelui "înţelepciune supranaturală".

Preşedintele Donald Trump i-a mulţumit de asemenea la întâlnirea de sâmbătă omologului său turc pentru ajutorul dat în asigurarea eliberării pastorului Brunson, în ciuda unei postări a lui Erdogan pe Twitter în care acesta repetă că decizia în cauză a aparţinut, în mod independent, instanţei, şi nu lui.

"Sper că Statele Unite şi Turcia vor continua cooperarea lor ca state aliate şi vor lupta împreună împotriva grupărilor teroriste", mai arată Recep Tayyip Erdogan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.